Cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat luni poziţia privind importanţa Uniunii Europene (UE), oferindu-i Albaniei perspectiva de a adera la un moment dat la blocul comunitar, după ce în octombrie Franţa a blocat deschiderea negocierilor de aderare, relatează dpa.

Apropierea statelor din Balcanii de vest de UE nu este doar în interesul regiunii, ci şi al blocului, a subliniat Angela Merkel cu ocazia unei vizite a premierului albanez Edi Rama la Berlin.

Cancelarul german şi-a exprimat speranţa că se va lua o decizie privind lansarea negocierilor de aderare cu Albania la următorul summit al Uniunii din luna martie, invocând consideraţii geopolitice în acest sens, precum şi faptul că Albania a progresat mult în ce priveşte reforma sistemului său judiciar.

Angela Merkel s-a exprimat în repetate rânduri în favoarea aderării la Uniunea Europeană a Albaniei şi Macedoniei de nord, notează dpa.

Luni, Merkel a amintit şi de cutremurul care a lovit Albania la sfârşitul lui noiembrie anul trecut şi a menţionat că la jumătatea lunii februarie va avea loc o conferinţă a donatorilor pentru a contribui la reconstrucţia ţării - efort pe care, a subliniat la rândul său premierul Edi Rama, Albania nu-şi permite să-l finanţeze singură.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Adriana Matcovschi, editor online: Ada Vîlceanu)