Porţii mai mici, dar cu valoare adăugată mai mare, brutării cu opţiune de servire a mesei, hoteluri cu produse de patiserie proaspăt coapte, îngheţată artizanală preparată în faţa clientului, torturi fără zahăr, pâine fără gluten sau deserturi fără lactoză sunt doar câteva dintre tendinţele prezentate anul acesta la expoziţia internaţională GastroPan, eveniment generator de trenduri în panificaţie, cofetărie şi HoReCa.

Aradul a găzduit, în perioada 28-30 martie 2019, ediţia a XI-a a expoziţiei GastroPan, care a reunit aproape 21.000 de antreprenori, specialişti, furnizori din industrie de profil. În cele patru săli expoziţionale totalizând 7.200 metri pătraţi, 133 de furnizori de talie mondială şi-au prezentat inovaţiile tehnologice, echipamentele, ingredientele, ustensilele, soluţiile şi ideile de afaceri.

Circa 40% dintre expozanţi au sosit din 22 de ţări cu tradiţie în domeniul panificaţiei, cofetăriei şi gastronomiei, atraşi de potenţialul pieţei româneşti, în care activează peste 20.000 de firme. În cifre, GastroPan 2019 a însemnat 20.926 de vizitatori, 92% dintre ei activând într-o companie cu profil panificaţie-cofetărie-HoReCa, 16 puncte în care s-au desfăşurat permanent diverse demonstraţii şi ateliere practice şi 108 brutari, cofetari şi bucătari din toată ţara care s-au întrecut la concursurile GastroPan.

Comparativ cu anii anterior, la standurile expozanţilor GastroPan 2019 s-a observat o creştere în privinţa calităţii produselor şi serviciilor din domeniu. " Producătorii urmăresc să asigure valoarea nutriţională, gustul şi prospeţimea produselor, iar, în ceea ce priveşte tehnologia, tendinţa este digitalizarea şi automatizarea producţiei, pentru a substitui deficitul de forţă de muncă.

Latura comercială a acestor afaceri cunoaşte o îmbunătăţire continuă, observându-se accentul mare pe care operatorii îl alocă interacţiunii directe cu consumatorii.

La fel de căutate au fost tehnologiile compacte şi multifuncţionale, dar şi echipamentele cu un design modern, care pot fi incluse în mobilierul locaţiilor, deservind astfel tendinţa de producţie la vederea consumatorilor", spun organizatorii evenimentului.

Una dintre tendinţele care au caracterizat GastroPan 2019 a fost cea de orientare a populaţiei către o alimentaţie sănătoasă.

Scăderea consumului, dar şi influenţele internaţionale determină brutăriile, cofetăriile şi restaurantele româneşti să îşi adapteze produsele şi serviciile la nevoile consumatorului modern.

Gelateria este un domeniu în plină dezvoltare în România, iar producătorii de echipamente şi ingrediente sprijină producătorii de pe acest segment.

Prepararea îngheţatei artizanale se desfăşoară la doi metri de vitrina din care serveşte îngheţata - vitrină care la rândul ei poate avea în dotare chiar şi cuve transparente.

Gusturile disponibile sunt infinite, furnizorii oferind producătorilor posibilitatea de a introduce elemente surpriză în reţete pentru un plus de originalitate. "Mai puţin înseamnă mai mult" - asta ar fi deviza pe care o urmează industria alimentară, în condiţiile declinului demografic şi atenţiei sporite alocate de consumatori alimentaţiei sănătoase.

Deşi din punct de vedere cantitativ consumul scade, valoarea adăugată creşte, iar producătorii sunt atenţi la acest trend.

Preţul a fost depăşit demult în topul factorilor care dictează decizia de cumpărare în rândul clienţilor cele care contează fiind calitatea materiilor prime şi modul de procesare.

Datorită nevoilor speciale ale pieţei, nişa produselor fără gluten, lactoză sau zahăr cunoaşte o dezvoltare accelerată şi un potenţial pe măsură, afirmă organizatorii expoziţiei. În plus, dispare graniţa dintre un magazin de pâine şi un restaurant.

Astfel, în ultimii ani brutăriile şi cofetăriile au investit masiv în dezvoltarea punctelor comerciale proprii, luând naştere aşa-numitele locaţii hibride.

Clienţii s-au obişnuit cu ideea ca, odată cu achiziţia pâinii de la magazinul preferat, să petreacă timp de calitate savurând o cafea, o gustare sau o prăjitură într-o atmosferă prietenoasă.

La rândul lor, hotelurile şi restaurantele au început să producă în bucătăriile proprii anumite deserturi, astfel încât oaspeţii să petreacă mai mult timp în locul respectiv, bucurându-se de produse proaspete la orice oră din zi.

Automatizarea şi robotizarea constituie soluţii la criza de personal şi în acest domeniu.

Furnizorii de utilaje au venit la GastroPan cu soluţii care să reducă dependenţa marilor producători de forţa de muncă tot mai greu de găsit.

Astfel, a fost prezentat un robot care asigură prin mişcări complexe programabile anumite faze din procesul tehnologic, înlocuind astfel munca operatorilor umani.

Au mai fost prezentate, de asemenea, şi alte utilaje cu diverse grade de automatizare capabile să reducă sau chiar să elimine nevoia de personal. În plus, cele mai bune brutării, cofetării şi restaurante din ţară şi-au trimis specialiştii să îşi întreacă talentele în cadrul Concursurilor GastroPan.

Gustul, inovaţia, caracterul artistic, folosirea ingredientelor sănătoase, tehnica folosită la realizarea produselor şi aspectul au fost principalele atribute ale produselor şi pieselor artistice prezentate în concurs.

Expoziţia GastroPan este un eveniment internaţional, iar în acest an şi concursurile GastroPan s-au ridicat la nivel internaţional, mai mulţi concurenţi au venit din străinătate şi au fost acordate şi premii internaţionale.

Următoarea ediţie a expoziţiei se va desfăşura în primăvara anului 2020.

AGERPRES/(AS - autor: Oana Tilică, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)