Mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în atentatele din Sri Lanka, a anunţat duminică diplomaţia americană, fără a preciza numărul lor, în timp ce Ministerul de Externe de la Londra a precizat la rândul său că printre victime se numără şi britanici, relatează AFP şi DPA. "Deşi încă apar detalii legate de atacuri, putem confirma că mai mulţi cetăţeni americani se numără printre persoanele ucise", a precizat secretarul american de stat Mike Pompeo într-un comunicat.

El a adăugat că Ambasada SUA din Sri Lanka acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţenii americani afectaţi şi familiile lor. "Statele Unite condamnă ferm atentatele teroriste din Sri Lanka din această dimineaţă de Paşte", a declarat şeful diplomaţiei americane.

Aceste atentate "demonstrează din nou natura brutală a teroriştilor radicali al căror singur scop este să ameninţe pacea şi securitatea", a adăugat el. "Atacurile asupra unor oameni nevinovaţi adunaţi într-un loc de rugăciune sau care se bucură de masa de sărbători sunt afronturi la adresa valorilor universale şi a libertăţilor la care ţinem", a mai spus Pompeo.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a dat asigurări, într-un comunicat similar, în legătură cu sprijinul SUA pentru guvernul srilankez în judecarea "autorilor acestor acte abjecte şi nebuneşti".

Ministerul de Externe al Marii Britanii a transmis la rândul său că printre persoanele ucise în atacuri se numără şi cetăţeni britanici, fără a preciza numărul lor. "Putem confirma că există şi cetăţeni britanici printre cei care au fost ucişi în atentatele oribile comise astăzi în Sri Lanka", a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office într-o email către AFP.

Zeci de străini se numără printre cei cel puţin 207 morţi care au fost înregistraţi de autorităţile srilankeze. În acelaşi timp, premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a anunţat că opt persoane au fost arestate în Sri Lanka în legătură cu valul de atentate care a lovit duminică insula. "Până acum, numele pe care le avem sunt locale", însă anchetatorii încearcă să vadă dacă există eventuale "legături cu străinătatea", a spus şeful guvernului într-o alocuţiune televizată.

El a recunoscut de asemenea că existau informaţii asupra unor riscuri de atacuri şi a spus că aceste informaţii "trebuie să facă obiectul unei anchete". Şeful poliţiei naţionale, Pujuth Jayasundara, a emis o alertă în urmă cu zece zile, pe baza unor informaţii "de la o agenţie secretă străină" care avertiza că o mişcare islamistă, NTJ, pregătea "atentate sinucigaşe asupra unor biserici importante" şi asupra Ambasadei Indiei la Colombo.

NTJ (National Thowheeth Jama'ath) s-a făcut cunoscută anul trecut în urma unor acte de vandalism comise asupra unor statuete budiste. "Trebuie de asemenea să analizăm motivele pentru care nu au fost luate măsurile preventive adecvate", a mai spus prim-ministrul, adăugând că prioritatea guvernului este "să îi prindă pe terorişti".

Opt explozii în total, nerevendicate până acum, s-au produs duminică în Sri Lanka, asupra unor hoteluri de lux şi asupra unor biserici pline pentru slujba Paştelui catolic.

Cel puţin două dintre explozii au fost produse de kamikaze, conform unor martori.AGERPRES/(AS - editor: Ionuţ Mareş, editor online: Daniela Juncu)   Citeşte şi:   Atentate în Sri Lanka: Bilanţul victimelor a crescut la 207 morţi şi peste 450 de răniţi (poliţie)   Explozii în Sri Lanka: Preşedintele Comisiei Europene se declară "îngrozit"; autorităţile declară stare de asediu   Explozii în Sri Lanka: Bilanţul a crescut la cel puţin 158 de morţi, o nouă explozie   Explozii în Sri Lanka: Premierul condamnă "atacurile laşe", al căror bilanţ este în continuă creştere   Sri Lanka: Sute de victime în urma unei serii de explozii la hoteluri şi biserici din capitală