Intervenţiile valutare ale Băncii Naţionale a Elveţiei nu urmăresc să ofere ţării un avantaj comercial prin deprecierea francului, a anunţat joi SNB, după ce Elveţia a apărut pe lista SUA cu statele acuzate de manipulare valutară, transmite Reuters. "Intervenţiile SNB pe piaţa valutară sunt motivate în întregime de consideraţii de politică monetară", a apreciat Banca Naţională a Elveţiei, citând efectele negative asupra inflaţiei şi economiei din cauza valorii prea ridicate a monedei naţionale. "Ele nu urmăresc aducerea unor avantaje comerciale Elveţiei prin deprecierea francului", a precizat SNB.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării.

Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Marţi la prânz, euro s-a depreciat cu peste 0,4%, la 1,0763 franci elveţieni, cel mai ridicat nivel al monedei Elveţiei faţă de euro din aprilie 2017.

De asemenea, dolarul s-a depreciat cu 0,4%, la 0,9669 franci elveţieni.

Departamentul Trezoreriei din SUA a adăugat Elveţia pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară, din care fac parte şi Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Malaezia, Singapore, Coreea de Sud Vietnam.

Banca Naţională a Elveţiei nu a dorit să comenteze decizia autorităţilor de la Washington.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)