Campionatele Europene de box pentru juniori au avut parte sâmbătă, în ziua a doua a competiţiei, de vizita fostului campion mondial IBF la profesionişti Lucian Bute, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, când şi-a făcut apariţia în Patinoarul artificial din Galaţi, gazda întrecerilor, pugilistul a fost aclamat de spectatori şi de sportivii din sală.

Fostul campion mondial şi-a prelungit vacanţa în România pentru a fi prezent la competiţia continentală a juniorilor. ''Nu puteam rata o competiţie organizată la mine acasă'', a declarat Bute.

El a venit în ţară pentru o scurtă vacanţă alături de soţie şi de cei doi copii ai săi.

Familia a plecat în Canada, iar el a mai rămas câteva zile în ţară, pentru a-i susţine pe boxerii români.

La gala de sâmbătă, Lucian a avut ocazia să aplaude şi o victorie românească.

La categoria pană (57 de kilograme masculin), băimăreanul Samuel Gabriel Roman l-a învins la puncte, după un meci extrem de disputat, pe scoţianul Gerard McTaggart.

Decizia a fost una partajată, 3-2, dovadă a raportului de forţe din ring. ''Mi-a plăcut copilul, are inimă şi calităţi de boxer veritabil'', a spus Bute.

Un motiv în plus pentru marele campion de a-l aprecia pe Roman este şi faptul că tânărul pugilist de 16 ani este antrenat la club de Claudiu Râşco, fostul său coleg de lot naţional, dar şi companion prin boxul profesionist din Canada, chiar dacă la organizaţii diferite.

Claudiu Râşco antrenează acum la CSS 2 Baia Mare, având un singur boxer la Europene, pe Samuel Roman.

Luni, Roman va boxa în sferturile de finală cu ucraineanul Viaceslav Brigadenko, succesul urmând să-i asigure o medalie europeană.

Duminică vor urca în ring opt boxeri români, între care piteşteanul Adrian Preda (cat. 54 kg), vicecampionul european de juniori de anul trecut.

Vor mai boxa: Cristinel Măzăreanu (46 kg), Ionuţ Alexandru Dumitrachi (48 kg), Eusebiu Tîrzoman (50 kg), Marco Antonio Manea (52 kg), Andrei Musteţ (66 kg), Cosmin Hermeziu (70 kg) şi Mihaela Cristina Ciobanu (cat. 57 kg).

Competiţia se încheie pe 1 iunie. (AS - autor: Dan Paic, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)