Navele care trec prin Canalul Panama vor trebui să plătească o suprataxă destinată să compenseze nivelul redus al apelor în Lacul Gatun, principala sursă de alimentare cu apă a canalului transoceanic, a anunţat luni administratorul canalului, Ricaurte Vasquez, transmite AFP. Începând din data de 15 februarie 2020, navele cu o lungime mai mare de 38,1 metri şi o lăţime de 27,7 metri vor trebui să plătească o suprataxă de 10.000 de dolari pentru fiecare trecere prin Canalul Panama. În plus, aceleaşi nave vor trebui să plătească o suprataxă variabilă între 1% şi 10% din taxa normală, în funcţie de nivelul apelor în lacul Gatun la momentul traversării. "Fenomenele pe care le constatăm cu privire la ploi şi creşterea temperaturilor care majorează evaporarea în lacurile care alimentează canalul ne obligă să luăm aceste măsuri", a explicat administratorul canalului, Ricaurte Vasquez.

Anul trecut, Canalul Panama a fost nevoit să funcţioneze cu trei miliarde de metri cubi de apă, faţă de 5,2 miliarde metri cubi care sunt în mod normal necesari, în condiţiile în care ploile locale au fost cu 20% sub media precipitaţiilor în ultimii 70 de ani.

Aproximativ 14.000 de nave trec anual prin Canalul Panama, care face legătura între oceanele Atlantic şi Pacific.

Autoritatea Canalului Panama (APC) estimează că 3,5% din comerţul mondial trece prin acest canal care este utilizat în special de SUA, China şi Japonia.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)