Nicu Vlad, multiplu medaliat olimpic, mondial şi european la haltere, a declarat, pentru AGERPRES, că este mândru la celebrarea Centenarului Marii Uniri că în cei 100 de ani care au trecut a reuşit şi el să urce drapelul României pe cel mai înalt catarg la competiţiile majore internaţionale. "Le urez un tradiţional 'La Mulţi Ani' românilor de pretutindeni. 1 Decembrie este o sărbătoare extrem de importantă pentru noi toţi.

Avem o istorie de 100 de ani cu care ne putem mândri. Îmi doresc să reuşim să fim uniţi în continuare.

Este tare greu să descriu în cuvinte emoţia şi trăirile din momentele în care m-am aflat pe prima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.

Este o senzaţie absolut unică atunci când ţi se cântă imnul şi ştii că ţi-ai cinstit ţara.

Satisfacţia de învingător este extraordinară.

Nu a fost niciodată important pe cine am învins, toţi îmi erau adversari, chiar dacă unii reprezentau ţări puternice.

Sunt mândru că în aceşti 100 de ani am urcat şi eu drapelul României pe cel mai înalt catarg", a spus fostul halterofil.

Acesta a menţionat că sportul a contribuit foarte mult la imaginea României în lume de-a lungul istoriei. "Sportul a avut şi are un rol extrem de important în ceea ce priveşte imaginea României peste hotare.

Prin sport, ţara noastră a devenit cunoscută pe întreg mapamondul.

Pentru că la aproape toate disciplinele am fost reprezentaţi la cel mai înalt nivel de-a lungul timpului.

Sportivii noştri s-au înfruntat cu cei din toată lumea de la egal la egal. Şi de cele mai multe ori ne-au reprezentat cu cinste ţara.

Dovadă şi faptul că acum Simona Halep este numărul 1 în lume în Anul Centenarului.

Mai mult decât atât ce putem spune?", a adăugat el Campion olimpic la Los Angeles în 1984, Nicu Vlad susţine că, din păcate, sportivii români nu au fost întotdeauna răsplătiţi pe măsura rezultatelor. "Nu întotdeauna noi, sportivii, am fost răsplătiţi cum se cuvine. Şi nu mă refer aici la partea financiară.

Din păcate, de multe ori noi nu ne preţuim valorile. Şi uneori cei din străinătate ne apreciază mai mult performanţele", a afirmat el.

Chiar dacă în 1991 a emigrat în Australia, de unde s-a întors după 5 ani, Nicu Vlad a menţionat că inima i-a rămas mereu în România. "Eu am reprezentat şi Australia, dar la Jocurile Olimpice am concurat numai pentru România.

Inima mea a rămas întotdeauna în România, chiar dacă am plecat o perioadă în Australia.

Eu m-am considerat întotdeauna român, fără discuţie.

Plecarea mea atunci în Australia imediat după Revoluţie a fost legată de anumite libertăţi.

Am vrut să am libertate de mişcare, şi mă refer aici la paşaportul australian cu care poţi circula în toată lumea mult mai uşor.

Acum se poate şi cu cel românesc, dar atunci erau alte timpuri", a precizat fostul halterofil.

Acum în vârstă de 55 de ani, Nicu Vlad a fost cel mai valoros halterofil român din toate timpurile.

El a reprezentat România la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, 1984, 1988, 1992 şi 1996, cucerind trei medalii, una de aur, una de argint şi una de bronz. În cariera sa a mai câştigat 6 medalii la Campionatele Mondiale (3 de aur, 2 de argint şi 1 de bronz) şi 6 la Campionatele Europene (2 de aur şi 4 de argint).

Originar din comuna gălăţeană Piscu, Nicu Vlad este în prezent preşedinte al Federaţiei Române de Haltere, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Haltere, precum şi preşedinte al Comisiei Tehnice a IWF.

AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)