Social-democraţii au decis, joi, ca în 29 iunie să aibă loc Congresul PSD pentru alegerea noii conduceri după condamnarea lui Liviu Dragnea.  Șeful CJ Vrancea, Marian Oprișan, a spus că joi la Parlament că "nu suntem răzgândaci, iar deciziile se vor respecta", asta în contextul în care potrivit unor surse politice Paul Stănescu și Marcel Ciolacu ar vrea amânarea Congresului. „Decizia CEx se va respecta.

Eu n-aș fi de acord, pentru că nu suntem răzgândaci, nu putem să ne culcăm dimineața cu o decizie și să ne trezim seara cu altă decizie.

Este aberant. Și în toată lumea civilizată într-o săptămână, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri din acest punct de vedere și se rezolva situația”, a spus Marian Oprișan, înaintea CEx al PSD. Şi premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD după condamnarea lui Liviu Dragnea, a spus, înaintea CEx PSD, că nu se pune problema amânării Congresului PSD din 29 iunie.  "S-a luat o decizie în CEx, deci nu se modifică.

PSD este un partid care isi respecta deciziile luate", a declarat Viorica Dăncilă.   PSD vrea ca în Congresul din 29 iunie să modifice Statutul PSD astfel încât președintele partidului să nu mai ales de toți membrii partidului, ci alegerea șefului PSD să se facă de delegații trimiși de filialele la Congres, numărul delegaților din fiecare județ urmând să fie stabilit în baza unei norme de reprezentare agreată în partid în baza mai multor criterii precum numărul de membri sau rezultatele din ultimele alegeri.

După care, în același Congres, să se procedeze la alegerea președintelui PSD și a președintelui executiv PSD, potrivit noului Statut.

Potrivit legii partidelor politice (legea nr.14 din 9 ianuarie 2003, republicată), dacă PSD își modifică Statutul și face alegeri fără să anunțe la  Tribunal modificarea Statutului, atunci riscă dizolvarea, potrivit stiripesurse.ro.

Ce spune legea: Orice modificare a Statutului unui partid se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării (art.25, alin.2).

Cerereade modificare a statutului se afişează la sediul Tribunalului Bucureşti timp de 15 zile. În termen de 3 zile de la data depunerii cererii, anunţul cu privire la aceasta se publică de către solicitant într-un ziar central de mare tiraj.

Tribunalul Bucureşti examinează cererea în şedinţă publică, cu participarea reprezentantului Ministerului Public.

Persoanele fizice sau juridice interesate pot interveni în proces, dacă depun o cerere de intervenţie în interes propriu, potrivit Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată.

Tribunalul Bucureşti se pronunţă asupra cererii în cel mult 15 zile de la expirarea celor 15 zile de afișare a cererii de modificare a statutului. Împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti se poapte face apel la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la comunicare.

Curtea de Apel Bucureşti va examina apelul în şedinţă publică, în termen de cel mult 15 zile de la înregistrarea acestuia.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă. În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activităţii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice. În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucureşti se va pronunţa asupra acesteia. Împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti partea interesată poate face apel la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 5 zile de la data comunicării hotărârii.

Curtea de Apel Bucureşti se pronunţă prin hotărâre definitivă în termen de 15 zile de la înregistrarea apelului.

Hotărârea definitivă de admitere a modificării statutului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

Marţi, social-democraţii s-au întâlnit în Biroul Permanent Naţional, unde au luat o serie de decizii care urmează să fie validate joi de CExN. "Am discutat astăzi despre moţiunea de cenzură, am discutat despre organizarea Congresului din data de 29, luna aceasta.

Am vorbit despre modificarea statutului şi am făcut un grup de lucru care să lucreze la programul politic al partidului şi bineînţeles un grup de lucru care presupune o cooperare foarte strânsă între Guvern şi Consiliul Naţional referitor la programul de guvernare, la priorităţile noastre, precum şi stabilirea unui calendar de implementare a acestora.

Toate acestea vor fi validate în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care va avea loc joi, la ora 11,00", a precizat preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat deja că vrea să candideze la şefia PSD la Congresul din 29 iunie. 

Sursa: RomaniaTV