Doina Melinte şi Vali Ionescu Caciureac (atletism), Miodrag Belodedici, Helmuth Duckadam, Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu (fotbal), Narcisa Lecuşanu şi Alexandru Dedu (handbal), respectiv Laura Badea şi Mihai Covaliu (scrimă) vor fi distinşi cu titlul onorific de ''Ambasador al Sportului Curat'' de către Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) în cadrul unui eveniment care va avea loc miercuri, la Colegiul Naţional ''Ion Luca Caragiale'' din Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi Zilei Sportului Curat.

Conform unui comunicat al ANAD remis luni AGERPRES, în fiecare an, pe 10 aprilie, România sărbătoreşte ''Ziua Sportului Curat'', o zi menită să atragă atenţia asupra luptei globale împotriva dopajului, flagel ce afectează în mod grav şi direct sportul şi indirect societatea. ''Ziua Sportului Curat este o zi dedicată nu doar sportivilor, antrenorilor şi în general oamenilor implicaţi în sport.

Este o zi în care organizaţii sportive (cluburi, federaţii, ligi profesioniste) alături de colectivităţi întregi, practicanţi ai sportului sau simpli iubitori ai fenomenului, sărbătoresc principiile ce ghidează sportul curat, performanţa nealterată de mijloace şi metode interzise'', se arată în comunicat.

Cu acest prilej, Agenţia Naţională Anti-Doping organizează o suită de acţiuni şi evenimente dedicate promovării valorilor olimpismului, sportului curat şi fairplay-ului, în concordanţă atât cu principiile Convenţiei internaţionale împotriva dopajului în sport a UNESCO, precum şi cu principiile Codului Mondial Anti-Doping.

Astfel, conform sursei, în zilele de 9 şi 10 aprilie, cu ocazia Campionatelor Europene de Lupte care se desfăşoară la Sala Polivalentă ''Ioan Kunst Ghermănescu'' din Bucureşti, ANAD va desfăşura mai multe activităţi de promovare a sportului curat.

Pe 10 aprilie, la Colegiul Naţional ''Ion Luca Caragiale'' va avea loc întrecerea cu titlul Cupa ''Sport Curat'' (la fotbal), competiţie la care participă mai multe echipe de liceeni, iar la finalul acesteia, în sala de festivităţi a liceului, se va desfăşura principalul eveniment al zilei, respectiv acordarea titlului onorific de ''Ambasador al Sportului Curat'' personalităţilor sus-menţionate. ''Ziua Sportului Curat'' (în denumirea originală internaţională 'Play True Day') a fost stabilită prin ''Declaraţia de la Montevideo'', semnată în 2013 de 17 state, în cooperare cu Agenţia Mondială Anti-Doping. În România, iniţiativa marcării datei de 10 aprilie ca ''Zi a Sportului Curat'' a aparţinut ANAD, care pe lângă activităţile curente de prevenire şi combatere a dopajului, testare a sportivilor şi un larg spectru de activităţi educaţionale şi-a asumat obligaţia de aliniere a României la politicile internaţionale în materie şi din acest punct de vedere. În anii trecuţi, ''Ziua Sportului Curat'' a fost sărbătorită în contextul altor manifestări sportive majore desfăşurate în ţara noastră, cum ar fi turneul ''Final Four'' al Cupei României la baschet masculin, finala Cupei României la volei, Campionatul Mondial de Hochei pe Gheaţă (Divizia A), dar şi la derbyul dintre Steaua şi Dinamo la fotbal.

AGERPRES/(AS-editor: Adrian Drăguţ, editor online: Simona Aruştei)