Directorul Laboratorului de Control Doping de la Bucureşti, Cristina Stan, a afirmat pentru AGERPRES că depune toate eforturile pentru ca instituţia pe care o conduce să răspundă cerinţelor Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) în vederea ridicării suspendării. În urma unei anchete amănunţite, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a suspendat Laboratorul de la Bucureşti la 29 noiembrie 2017 pentru falsificarea rezultatelor unor teste antidoping efectuate de sportivi români.

Principalii vizaţi de investigaţia WADA au fost directorul Laboratorului, Valentin Pop, şi fosta directoare adjunctă Mirela Zorio, ambii destituiţi din funcţii în 2017. "Personalul Laboratorului cât şi reprezentanţii Secretariatului General al Guvernului depun toate eforturile pentru ca Laboratorul să răspundă cerinţelor WADA, astfel încât ridicarea suspendării acreditării să se realizeze cât mai curând posibil. În cadrul Laboratorului a fost implementat un sistem de control acces pentru securizarea spaţiului de lucru şi a datelor şi un sistem de supraveghere video HD.

De asemenea au fost implementate proceduri de lucru care includ dubla verificare a tuturor activităţilor de la recepţia probelor până la raportarea rezultatelor în sistemul ADAMS (Anti-Doping Administration & Management System) al WADA. În ceea ce priveşte Laboratorul, ancheta s-a finalizat în toamna anului trecut când s-a decis suspendarea acreditării.

Actuala conducere a Laboratorului nu are în prezent nicio altă informaţie privind ancheta", a afirmat directorul. "În perioada 25-26 septembrie 2018 Laboratorul de Control Doping a primit vizita echipei de audit a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) care a avut scopul de a evalua dacă Laboratorul a răspuns neconformităţilor identificate în Raportul de Investigaţii şi confirmate de către Comitetul Disciplinar al WADA. În plus, vizita a permis evaluarea activităţii curente a Laboratorului în conformitate cu prevederile Standardului Internaţional pentru Laboratoare, cu documentele, scrisorile tehnice şi cu ghidurile asociate.

Urmare a vizitei de evaluare a fost trimis un raport în care sunt prezentate Laboratorului recomandări pentru îmbunătăţirea performanţei şi îndeplinirea cerinţelor WADA, în vederea restabilirii acreditării.

Evaluarea a evidenţiat faptul că Laboratorul a implementat măsuri importante pentru a asigura independenţa faţă de Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) şi a rezolvat problemele care au condus la suspendarea activităţii sale.

Laboratorul este acum recunoscut ca o entitate legală, cu independenţă administrativă, operaţională şi financiară", a adăugat Cristina Stan.

Conform unei declaraţii făcute la începutul lunii noiembrie de Gunter Younger, şeful serviciului de investigaţii al WADA, în afară de fostul director Valentin Pop şi fosta directoare adjunctă Mirela Zorio mai este cel puţin o persoană implicată în acest caz.

Cristina Stan a menţionat că nu cunoaşte numele celei de-a treia persoane."Nu am cunoştinţe despre acest subiect", a spus ea, precizând că relaţia sa cu Valentin Pop şi Mirela Zorio "a fost una strict profesională". În schimb, actualul director al Laboratorului de Control Doping, în trecut angajat al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a afirmat că a fost audiată în 2016 de WADA. "Am participat la audieri o singură dată, în noiembrie 2016. Înainte de numirea pe post prin ordin al Secretarului General al Guvernului, după promovarea concursului pentru ocuparea postului de director al Laboratorului de Control Doping, conform legislaţiei în vigoare, am participat la un interviu cu reprezentanţii Departamentului de Informaţii şi Investigaţii WADA", a explicat ea.

Cristina Stan a precizat că instituţia pe care o conduce nu are informaţii privind identitatea sportivilor români ale căror teste au făcut subiectul anchetei WADA. "Pentru clarificarea acestui aspect vă rog respectuos să vă adresaţi ANAD.

Aşa cum am menţionat anterior, Laboratorul de Control Doping este o instituţie independentă faţă de ANAD începând cu data de 1 august 2016 şi nu deţine datele de identificare ale sportivilor.

Probele de control doping predate Laboratorului sunt însoţite de un formular ce include următoarele informaţii: un cod de 6 cifre, data şi ora recoltării, sexul, disciplina sportivă şi nu conţine datele de identificare ale sportivilor (nume şi prenume, adresă, data naşterii, semnătură etc.)", a mai afirmat directorul.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a investigat falsificarea rezultatelor unor teste antidoping efectuate de sportivi români, faptele datând din luna iunie a anului 2016.

Ulterior, Laboratorul de Control Doping de la Bucureşti a fost suspendat la 29 noiembrie 2017, iar principalii vizaţi de investigaţia WADA, directorul Laboratorului, Valentin Pop, şi fosta directoare adjunctă Mirela Zorio, au fost destituiţi din funcţii la finalul anului 2017.

Din cele 18 Laboratoare de Control Doping din Europa, în acest moment 3 sunt suspendate parţial sau total de WADA, din diverse motive: Stockholm (Suedia), Lisabona (Portugalia) şi Bucureşti (România). În prezent, Laboratorul de Control Doping este condus de Cristina Stan, aceasta ocupând funcţia de director din luna mai 2018.

Laboratorul de Control Doping de la Bucureşti a fost înfiinţat în 1983 şi a fost pentru mult timp singurul laborator acreditat de Agenţia Mondială Antidoping din Europa de Est.

Laboratorul este o instituţie publică cu personalitate juridică, independentă din punct de vedere analitic, financiar, ştiinţific şi operaţional faţă de Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) şi orice structură sportivă, în subordinea Guvernului şi în coordonarea primului ministru, finanţat din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

AGERPRES (autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)