"De mai bine de doi ani, România se confruntă cu repetate situaţii de blocaj, generate de conflicte de constituţionalitate între puterile statului.

Aceste conflicte în care au fost atrase Guvernul, Parlamentul şi Administraţia prezidenţială au un numitor comun: refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi îndeplini atribuţiile şi de a respecta Constituţia României.

Cea mai recentă confirmare a fost dată ieri de CCR care, aşa cum era de aşteptat, a arătat că dl preşedinte Iohannis comite un abuz prin refuzul de a numi miniştri interimari şi încearcă din nou să blocheze activitatea Guvernului", a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit news.ro.

Premierul a susţinut că, fiind „obişnuit să încalce Constituţia, dl preşedinte Iohannis a trecut la următorul nivel: reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea". „Transmite public că judecătorii CCR ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când de fapt Curtea a stabilit că termenul de îndată se referă la obligaţia preşedintelui de a numi interimari şi de a nu bloca activitatea Guvernului", a adăugat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a afirmat că legitimitatea Guvernului este dată de votul românilor. „În acest moment suntem singurii care ne asumăm responsabilitatea guvernării.

Am spus-o de nenumărate ori: voi merge în Parlament pentru remanierea Guvernului.

Românii trebuie să ştie însă adevărul: refuzul preşedintelui de a numi interimari nu are nicio legătură cu prezenţa noastră în Parlament.

Nu mai avem nicio aşteptare de la preşedintele Iohannis să renunţe la jocurile politice.

A demonstrat de nenumărate ori că singura sa miză e una electorală.

Prin acţiunile sale a demonstrat în repetate rânduri că nu are respect nici pentru Constituţie, nici pentru cetăţenii acestei ţări.

Le garantez tuturor românilor că vom continua să guvernăm cu responsabilitate", a precizat premierul.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari.

Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar că nu este obligat să numească şi titularii pe posturi.

CCR: Iohannis, obligat să numească miniştrii interimari propuşi de premier.

Dăncilă trebuie să ceară vot de încredere Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca, în urma deciziei CCR, să semneze de îndată decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi „să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient".

Viorica Dăncilă: Vom merge în Parlament pentru remaniere, atunci când vom considera că este oportun Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după decizia CCR, că premierul este obligat să meargă în faţa Parlamentului pentru votul de încredere, iar blocajele privind revocările şi numirea interimarilor sunt generate de refuzul premierului de a merge în Parlament.

Preşedintele Iohannis a spus că, în ceea ce priveşte deciziile care îl privesc pe el, va hotărî după publicarea motivării CCR şi analiza acesteia.

Sursa: RomaniaTV