Etapa finală a Campionatului European de Securitate Cibernetică, competiţie în cadrul căreia echipa României a ocupat locul secund în 2017 şi 2016, se va desfăşura în acest an la Bucureşti, în perioada 9 - 11 octombrie, la Palatul Parlamentului, conform datelor prezentate pe pagina oficială a competiţiei. "În prezent, multe state dezvoltate se confruntă cu dificultăţi în protejarea infrastructurilor IT naţionale, generate, printre altele, şi de lipsa specialiştilor în securitate IT.

Pentru încurajarea şi motivarea tinerilor talentaţi în acest domeniu de a se alătura echipelor de specialişti angrenate în eforturile de asigurare a securităţii IT, sunt organizate competiţii la nivel naţional.

Prin Campionatul European de Securitate Cibernetică se oferă acestor concursuri un caracter multinaţional - echipele fiecărui stat fiind implicate atât în exerciţii de colaborare, cât şi în competiţie - pentru a colabora şi, în cele din urmă, a concura între ei.

Probele campionatului acoperă domenii precum securitate web, securitate mobilă, puzzle-uri criptografice, inginerie inversă şi investigaţii, pentru care vor acumula puncte", se arată pe pagina www.cybersecuritychallenge.ro.

La ediţia din acest an (a şasea) participă 20 de state: Cipru, Belgia, Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Elveţia şi Marea Britanie.

Pentru etapa naţională, înscrierile se fac până pe data de 5 aprilie, iar între 5-7 aprilie va avea loc prima sesiune de calificare (on-line), urmată de o serie de competiţii desfăşurate în perioada mai-august. În septembrie se va desfăşura o sesiune de training de nouă zile cu specialişti din domeniu.

Echipele vor trebui să se transpună într-un scenariu care presupune dezvoltarea şi apărarea unei infrastructuri.

Partea cea mai importantă va rămâne dezvoltarea şi apărarea propriei infrastructuri, dar atacarea celorlalte echipe va aduce puncte, reiese din prezentare.

Fiecare ţară participantă va avea o echipă selecţionată în urma fazei naţionale a concursului.

Echipele vor fi formate din doi (maxim trei) antrenori şi maxim zece concurenţi din două categorii: cinci juniori (între 16 şi 20 ani) şi cinci seniori (între 21 şi 25 ani).   Organizatori sunt: Serviciul Român de Informaţii, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice. În 2017, România a câştigat locul secund la Campionatul European de Securitate Cibernetică, ce a avut loc în Spania, la Malaga (dintr-un total de 15 ţări participante), egalându-şi astfel performanţa de la ediţia precedentă, când s-a clasat tot pe poziţia a doua (dintr-un total de zece ţări participante).

Anul trecut, România s-a situat pe locul nouă, iar în 2015 a ocupat locul cinci (după Austria, Germania, Elveţia şi Spania).

AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)   Sursa foto: cybersecuritychallenge.ro