Emisarul american pentru Coreea de Nord este aşteptat la Moscova miercuri pentru convorbiri cu responsabili ruşi, înainte de o posibilă întâlnire între Kim Jong Un şi Vladimir Putin, relatează AFP.

Stephen Biegun urmează să se întâlnească miercuri şi joi "cu responsabilii ruşi pentru eforturile de a ajunge la o denuclearizare finală şi total verificată a Coreii de Nord", potrivit Departamentului de Stat american.

Această vizită intervine în contextul în care media ruse, sud-coreene şi japoneze au relatat că Kim Jong Un şi Vladimir Putin s-ar putea întâlni în curând în primul lor summit bilateral, în Extremul Orient rus.

Ziarul rus Izvestia, care citează surse diplomatice, a relatat miercuri că întâlnirea va avea loc în oraşul rus Vladivostok, înainte ca Vladimir Putin să se deplaseze în China pe 26 şi 27 aprilie pentru un summit economic.

Una dintre sursele întrebate de ziar despre acest subiect indică totuşi că aceste planuri s-ar putea schimba, având în vedere "personalitatea impulsivă" a liderului nord-coreean.

Agenţia sud-coreeană Yonhap citează la rândul său diplomaţi care confirmă că o întâlnire este în pregătire.

Miercuri, aceasta a relatat că compania aeriană nord-coreeană Air Koryo a programat un zbor special pentru Vladivostok marţea viitoare.

Agenţia de presă japoneză Jiji a întrebat despre acest subiect un diplomat rus, potrivit căruia există "99% şanse" ca Putin să se întâlnească cu omologul său nord-coreean miercurea viitoare, la Vladivostok. Întrebat în această săptămână despre o posibilă întâlnire între cei doi lideri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că aceasta este "în pregătire", dar a refuzat să avanseze o dată sau un loc de desfăşurare.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)