Muzeul Băncii Naţionale a României, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie şi Arhivele Naţionale, organizează în perioada 6 decembrie 2019 - 31 ianuarie 2020 expoziţia Nicolae Bălcescu - 200 de ani de la naştere. "La împlinirea a 200 de ani de la naşterea acestui adevărat 'părinte fondator' al statului român modern, Banca Naţională a României organizează o expoziţie temporară în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României.

Putem remarca printre exponate, portretul lui Nicolae Bălcescu, capodoperă a pictorului Gheorghe Tătărescu din anul 1851.

Acest portret, de o calitate artistică deosebită a stat la baza mai multor monede şi bancnote realizate de către Banca Naţională în ultimii 70 de ani", a declarat, vineri, Eugen Nicolăescu, viceguvernator al BNR.

Cornel Ilie, directorul adjunct al Muzeul Naţional de Istorie a României, a afirmat că "din păcate, prea puţine instituţii şi-au adus aminte că anul acesta sunt 200 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu, la fel cum prea puţine instituţii şi-au adus aminte şi anul trecut că s-a împlinit o cifră rotundă de la Revoluţia din 1848".

De asemenea, Şerban Marin, şef serviciu de la Arhivele Naţionale ale României, precizat că instituţia participă cu o serie de exponate, printre care şi cu Proclamaţia de la Islaz.

AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)