Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut joi, în conferinţa de presă organizată la Palatul Elysée, că între Franţa şi Germania există dezacorduri în privinţa anumitor subiecte, cum ar fi Brexit sau comerţul, şi a susţinut necesitatea afirmării "poziţiilor franceze", transmite AFP. "Această politică a compromisului (...) nu trebuie să împiedice afirmarea unei poziţii franceze când aceasta există; ca în orice cuplu sau proiect, asumarea faptului că există dezacorduri" a declarat preşedintele Franţei. "În privinţa Brexitului, nu împărtăşim în acest moment aceeaşi poziţie.

La un moment dat, va trebui să o facem", a precizat Emmanuel Macron, într-o referire la dezacordul cu Berlinul în privinţa calendarului de retragere a Marii Britanii din UE. Şeful statului francez a susţinut la ultimul summit european din 10 aprilie amânarea Brexitului până cel târziu pe 31 octombrie, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a pledat pentru începutul anului 2020. "În privinţa ambiţiilor privind clima şi domeniul energetic, nu avem chiar aceeaşi linie", a adăugat Macron, făcând referire la opoziţia Parisului faţă de noile negocieri comerciale dintre UE şi SUA.

Franţa şi-a manifestat pe 15 aprilie refuzul de a negocia cu un partener ostil unui acord mondial referitor la climă, dar opoziţia sa nu a avut efect, deoarece deciziile în materie de comerţ se adoptă cu majoritate calificată în cadrul UE.

Pe de altă parte "cuplul franco-german este o realitate în istoria construcţiei europene", a ţinut să sublinieze preşedintele Macron. "Acest cuplu, acest tandem există, este puternic şi a permis realizarea unor lucruri, inclusiv a unora care nu erau evidente pentru niciuna din părţi", a insistat el.

Acest tandem implică "uneori asumarea unor confruntări fertile, dar însoţite mereu de dorinţa de a construi în final un compromis", a adăugat şeful statului francez.

Emmanuel Macron a recunoscut că a aşteptat mult răspunsul Germaniei la proiectele sale de reformare a Europei, din cauza procesului îndelungat de instalare a noului guvern al cancelarului Angela Merkel ca urmare a alegerilor legislative din 2017.

El a apreciat că cele două ţări "au făcut multe lucruri" de atunci, precum Europa apărării, decizia istorică de a avea un buget al zonei euro sau "apărarea intereselor noastre comerciale strategice".

Preşedintele francez a punctat de asemenea diferenţele modelelor sociale şi economice ale celor două state. "Germania este, fără îndoială, la sfârşitul unui model de creştere care a profitat mult de dezechilibrele zonei euro pentru că Germania a ştiut să facă reforme la momentul potrivit". "Ea are un model de producţie care s-a sprijinit şi pe un anumit dezechilibru, faptul că sunt ţări cu costuri reduse, ceea ce reprezintă opusul proiectului social pe care îl eu îl propun la nivel european", a adăugat Macron.

AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)