Comentând intensificarea luptelor din apropierea capitalei libiene Tripoli, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie în editorial său de marţi că dezacordurile din Europa îi facilitează Rusiei obţinerea unui avantaj strategic, transmite dpa. "Este destul de greu să spunem dacă Libia ar fi fost mai stabilă astăzi fără ca NATO să fi intervenit.

Cu toate acestea, ceea ce este sigur este că dezastrul din această ţară a Africii de Nord a contribuit la tendinţa guvernelor occidentale de a-şi reduce prezenţa militară în state eşuate. În schimb, alţi actori îşi intensifică implicarea, inclusiv şi în primul rând Rusia, care ocupă fiecare loc lăsat liber de America pe harta strategică a lumii.

Astfel, Washington şi Moscova se confruntă încă o dată în spatele scenei din Libia, care nu conduce doar la jocurile obişnuite din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Faptul că europenii sunt încă împărţiţi aici - şi anume Italia şi Franţa - nu facilitează influenţarea din exterior a părţilor aflate în conflict".

AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)