Exporturile Germaniei au înregistrat în septembrie cel mai semnificativ avans din ultimii aproape doi ani, sporind speranţele că nu va intra în recesiune cea mai mare economie europeană, afectată de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit, transmit DPA şi Reuters.

Astfel, exporturile au urcat cu 1,5% în septembrie, comparativ cu luna precedentă (când s-au contractat cu 0,9%), în timp ce importurile au înregistrat un avans de 1,3% (după o expansiune de 0,1% în august), a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Este cea mai mare creştere a exporturilor din noiembrie 2017.

Economiştii se aşteptau la un avans de 0,4% al exporturilor şi o stagnare a importurilor. "Deşi nu există nicio îndoială că industria este în recesiune, întreaga economie germană ar fi putut evita un nou declin - şi prin urmare o recesiune tehnică - chiar în ultimul moment", a comentat economistul Carsten Brzeski de la ING.

Acesta se aşteaptă la o uşoară majorare a consumului şi o creştere zero a sectorului construcţiilor în trimestrul trei din 2019.

Excedentul comercial s-a adâncit la 19,2 miliarde de euro în septembrie, de la 18,7 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un excedent de 18,1 miliarde de euro.

Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat în trimestrul doi şi mulţi economişti se aşteaptă la un declin şi în trimestrul trei, ceea ce ar duce la o recesiune tehnică.

AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)