Scăderea numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a depăşit estimările luna aceasta, astfel încât rata şomajului a ajuns la un nivel minim record, transmit DPA şi Reuters.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat joi că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât în noiembrie cu 16.000, până la cifra ajustată de 2,27 milioane.

Rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor fără loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă, a scăzut la 5% luna aceasta, fiind cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990.

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,1%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă cu 10.000.

Datele subliniază soliditatea pieţei forţei de muncă din Germania, care sprijină creşterea consumului.

Acesta a devenit principalul motor de creştere al celei mai mari economii europene în condiţiile în care gradul record de ocupare, creşterea securităţii locului de muncă, majorările salariale peste nivelul inflaţiei şi dobânzile reduse la împrumuturi i-au făcut pe cumpărători să cheltuie mai mult. "Şi în această lună evoluţiile de pe piaţa forţei de muncă sunt favorabile", a afirmat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

De asemenea, numărul locurilor de muncă vacante a urcat cu 35.000 în noiembrie, ajungând la 807.000, a anunţat Oficiul Federal pentru Muncă.

Numărul de angajaţi a urcat luna aceasta cu 559.000, comparativ cu noiembrie 2017, ajungând la nivelul record de 45,24 de milioane.

Analiştii sunt de părere că va mai dura ceva timp până când o serie de evoluţii negative înregistrate recent, precum tensiunile comerciale globale, scăderea comenzilor şi încetinirea ritmului de creştere economică îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii.

Pe termen lung însă, economiştii se aşteaptă la o creştere a ratei şomajului, în condiţiile în care incertitudinile cu privire la impactul Brexitului şi creşterea protecţionismului în schimburile comerciale globale vor afecta economia germană orientată spre export.

AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)