Locuitorii Guatemalei vor avea de ales la 11 august, în turul al doilea al prezidenţialelor, între candidata social-democrată Sandra Torres, pe prima poziţie după scrutinul desfăşurat duminică, şi candidatul dreptei, Alejandro Giammattei, potrivit rezultatelor din aproape toate secţiile de votare date publicităţii luni de autorităţile electorale, relatează AFP.

Sandra Torres a obţinut 25,67% din voturi, în timp ce Alejandro Giammattei, de profesie medic, a strâns 13,93% din sufragii, a anunţat Tribunalul suprem electoral.

Circa opt milioane de guatemalezi a fost chemaţi să aleagă duminică 160 de deputaţi, 340 de primari şi 20 de reprezentanţi în Parlacen (Parlamentul Central-American), dar alegerea şefului statului, cu 19 candidaţi în cursă, a focalizat interesul întregii ţări.

Campania electorală a fost marcată de excluderea din competiţie a unei reprezentante de marcă a luptei anticorupţie şi de ameninţări cu moartea. În ziua votului, a fost arestat la ieşirea de la urne un fost general acuzat de genocid şi căutat de opt ani.

Doar câteva "incidente izolate" au deranjat procesul votului, potrivit Tribunalului suprem electoral.

Scrutinul a fost suspendat într-o localitate din estul ţării, unde reţelele de traficanţi de droguri sunt foarte prezente, din cauza ameninţării cu moartea la adresa autorităţilor electorale locale, a informat ministrul de interne, Enrique Degenhart.

Fostul general Luis Mendoza, acuzat că a participat la genocidul indienilor din comunitatea ixil (populaţie maya) în cursul războiului civil care a însângerat Guatemala între 1960 şi 1996 şi căutat de justiţie din 2011, a fost arestat la ieşirea de la vot la Salama (55 de kilometri nord de Ciudad de Guatemala). În timp ce figura printre favoriţii pentru a-i urma în funcţie preşedintelui în exerciţiu Jimmy Morales, Thelma Aldana, o fostă judecătoare anticorupţie şi fostă procuror general, a fost respinsă la începutul lui aprilie de justiţie după o serie de plângeri ale adversarilor politici cu privire la presupuse deturnări de fonduri în perioada în care a condus procuratura din Guatemala, între 2014 şi 2018.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)