Haltere: Loredana Toma - Am știut că sunt cea mai bine pregătită sportivă de la 63 kg

  • Post By us24.ro on 2017-12-08 01:28:03
  • 0 comments

Loredana Toma, cu 3 medalii de aur cucerite la Campionatele Mondiale 2017 de haltere de la Anaheim (SUA), a declarat pe aeroportul Otopeni, la revenirea în țară, că s-a simțit cea mai bine pregătită sportivă din concurs la 63 kg și singura ei grijă a fost să evite o eventuală accidentare care putea să-i spulbere succesul.

c0c82fb6-5fd5-46b4-9191-f23e06dc3a1a

Sursa foto: Federatia Romana de Haltere / Facebook

Loredana, cu 237 kg la total (109 kg la smuls și 128 kg la aruncat), a pus capăt unei secete de 14 ani de la ultimul aur mondial, cucerit de Valeriu Calancea la ediția din 2003. Demn de subliniat că sportiva din Botoșani a câștigat în acest an o salbă de 9 medalii de aur, 3 la CE de senioare, 3 la CE de tineret și 3 la CM de senioare.

''Îmi place să concurez din ce în ce mai mult, pentru că acum am învățat să-mi controlez emoțiile și să controlez concursul cât pot eu de bine. Concurența a fost mai mare ca la Europene, presiunea la fel, dar am știut că în momentul de față sunt cea mai pregătită sportivă de la 63 kg din timpul antrenamentelor. Trebuia doar să confirm și acolo pe podiumul din America. Mi-a fost foarte greu, dar dorința și determinarea au fost foarte mari. Mi-am dorit și mai mult pentru că s-a întâmplat să concurez fix de Ziua Națională a României. Mi-am dorit să cânte imnul de Ziua României. Dorința mea a fost mai presus de presiune, de emoții și de tot. Am avut grijă foarte mare să evit o accidentare, ăsta a fost stresul cel mai mare. Știam că sunt acolo sus și orice mișcare greșită, o secundă de neatenție la antrenament mă putea costa foarte mult'', a declarat Loredana Toma, 22 ani, primită cu flori de oficiali și apropiați la Salonul prezidențial al aeroportului Otopeni .

Loredana, care a câștigat aurul cu 237 kg la total, a ridicat la antrenamente cel mai mult 240 kg, recordul ei personal. După ce a cochetat cu atletismul, Loredana Toma a ales în final un sport care îi oferă provocări mai mari și visează la o medalie în concursul olimpic de la Tokyo: ''Îmi plac greutățile. Am încercat și atletismul, dar nu mi s-a părut nimic interesant, așa că am decis să rămân în sală. Nu vreau la frig afară. Cred că ridic 80-90 tone pe zi, dar pentru toată pregătirea asta trebuie să stau mult să calculez. Olimpiada este visul oricărui sportiv. Nicu Vlad este idolul meu și sper să obțin și eu o medalie olimpică la Tokyo. La momentul actual doar sportivele din China ar putea să-mi creeze emoții, acolo sunt foarte multe bune. Dar pe cele mai bune din Europa le-am bătut, aici la Mondiale le-am bătut pe toate''.

Dumitru Captari, medaliat cu bronz la stilul smuls (156 kg) în cadrul categoriei 77 kg, a declarat că medalia îl stimulează la mai mult pentru viitor: ''Concursul a fost destul de greu, acomodarea destul de grea, dar mă așteptam la un rezultat mai bun. Această medalie mă încurajează să muncesc mai mult, să obțin o calificare pentru olimpiadă. Sunt puțin supărat că puteam reuși un rezultat mai mare, la aruncat și la total. Am avut dureri de spate și nu am reușit nicio încercare la stilul aruncat. Dar sunt mulțumit de această medalie, este prima la acest nivel''.

Originar din Chișinău, Captari, 28 ani, a concurat prima oară sub steagul României la Mondialele din 2015: ''Este mai bine să concurez pentru România, sunt mai multe avantaje, condiții mai bune. Oricum sunt foarte mulțumit''.

Elena Andrieș, locul 6 la total (177 kg) la categoria 48 kg ar fi putut intra de asemenea în lupta pentru o medalie dacă nu ar fi resimțit dureri la un picior.

''Se putea mai mult, dar problemele de sănătate pe care le-am avut m-au ținut pe loc. Cu o săptămână două înainte de concurs am avut probleme la un picior, am sperat să-m revin, dar nu a fost să fie. Dacă nu aveam dureri la picior, puteam să mă bat pentru o medalie. La anul, ambiția mea este să ies campioană la Europenele de seniori, asta îmi doresc cu siguranță. M-am apucat la 9 ani de acest sport, îndrumată de antrenorul Costel Dimofte, de la Galați'', a precizat Elena Andrieș, medaliată în acest an cu aur, argint și bronz la CE Under 23.

AGERPRES/(editor Teodor Ciobanu, editor online: Adrian Dădârlat)

agerpres.ro

Comentarii