Dormitoarele mici de apartament îți restrâng destul de mult opțiunile de design, dar, cu puțină atenție, chiar și un dormitor micuț poate arăta aerisit și spațios.

Este important să fie găsite soluții de amenajare adaptate spațiului respectiv.

Când vom avea de organizat și decorat o locuința de dimensiuni mici, vom încerca să obținem profunzime, transparență și luminozitate, toate acestea având ca rezultat un spațiu mai mare.

De aceea, va trebui ca dormitorul tău să fie un spațiu practic, astfel încât să-ți poți depozita corespunzător toate lucrurile și să poți să-ți desfășori în voie rutina zilnică.

Este important să știi ce piese de mobilier nu trebuie să îți lipsească din dormitor, pentru ca să iti poți amenaja un spațiu practic și eficient.

Scopul final al oricărei amenajări va fi să te reprezinte, să îți ofere confort și echilibru și acea stare de bine pe care o cautăm toți când ajungem acasă.

Dormitorul trebuie să răspundă scopului pentru care a fost amenajat și anume de a crea senzația de relaxare și intimitate.Articolul continua dupa recomandari googletag...display('div-gpt-ad-1508934800769-5'); }); Horoscop 12 ianuarie 2019.

Surprize în dragoste, cumpărături şi o cină la restaurantTrucuri pentru un dormitor mai mare Folosește la maximum toată lumina naturală de care dispui.

Ferestrele mari vor mări vizual camera și vor aduce mai multă lumină înăuntru.

Folosește perdele deschise la culoare și lasă să pătrundă soarele.

Pentru a mai economisi din spațiu poți folosi în loc de veioze, niste aplici montate pe perete, astfel nu vei mai avea nevoie nici de noptiere.

Montează surse de lumină pe pereți, spoturile încorporate în spatele patului pot crea o atmosferă intimă într-un dormitor mic.

Oglinzile sunt cea mai simplă metodă pentru a păcăli ochiul ca dormitorul să pară mai mare decât este în realitate.

Acestea lasă impresia de mai mult spațiu, chiar dacă nu sunt tocmai recomandate pentru un somn odihnitor.

Până la urma orice dormitor are nevoie de o oglinda înaltă în care să îți poți verifica ținuta, iar un dormitor mic are nevoie de mai multe.

Poți adăuga oglinzi pe ușile dressingului, pe peretele din spatele noptierei… Mobilierul pe picioare, eventual inoxidabile, cu suficient spațiu lăsat gol dedesupt, poate da de asemenea impresia de mai mic.

Cu cât va fi mai multă pardoseală descoperită cu atât camera va crește în dimensiuni.

Dacă nu ai optat pentru acoperirea totală a pardoselii cu un model de mochetă pufoasă, atunci este recomandat să păstrezi cât mai multa pardoseală liberă.

Alege un covor cu o culoare diferită de cea a pardoselii și puțin mai lat decât patul, pe care să îl plasezi în fața acestuia. Înlocuiește noptierele cu două rafturi montate pe perete, chiar deasupra tăbliei de la capul patului. În acest fel vei economisi spațiu la nivelul pardoselii, iar dormitorul va părea mai mare și mai degajat Dacă ai spațiu și ai nevoie de un dulap de haine cea mai buna soluție este să-i aloci un perete întreg.

Mergi pe ideea unui dulap înalt, care să acopere un perete întreg, dar mai îngust, cu uși glisante și alege o piesă de mobilier cât mai apropiată de culoarea peretelui. În felul acesta o să para mai mic și nu o să incomodeze vizual încăperea.

Dacă nu ai nevoie de un dulap de haine alege o comodă joasă cu sertare pentru lenjerie și mărunțișuri. În dormitoarele mici, o comodă este o alegere mult mai potrivită decât un dulap de mici dimensiuni, neîncărcând spațiul din punct de vedere vizual și fiind mai îngustă și mai joasă. În timp ce în dormitoarele mari poți folosi draperii și perdele ce contrastează cu culoarea pereților, în dormitoarele mici este recomandat ca acestea să aibă culoarea cât mai apropiată.

Asortând culoarea draperiilor cu cea a pereților vei păcăli vizual mărimea camerei.

Spații creative de depozitareÎn camerele mici, fiecare centimetru este important, iar orice cameră va părea mai mare dacă vei păstra ordinea și lucrurile bine ascunse.

Dezordinea și lucrurile aruncate prin cameră înghesuie spațiul.

Dacă dormitorul este mic renunță să înghesui în el un dressing, poate vei găsi loc pentru el pe hol.

Organizarea este cuvântul-cheie de care trebuie să ții cont, așa că stabilește un sistem prin care să ai lucrurile de care ai nevoie des la îndemână și să le plasezi pe cele mai puțin folosite în spațiile mai greu accesibile.

Ascunde cărțile, revistele, alte device-uri în noptiere.

Folosește coșuri de depozitare pe care să le bagi sub pat.

Pe lângă dulapul cu haine, trebuie să îți încapă și obiectele mai voluminoase precum pilotele, pernele, lenjeriile de pat sau prosoapele.

O comodă înaltă, cu multe sertare, poate fi o soluție.

Nu pierde nici un spațiu util, pereții pot fi gazda unui cuier sau a unor rafturi foarte utile, noptiera și dulapul trebuie organizate în așa fel încât să nu se piardă nici un centimentru în scopul păstrării a cât mai multor lucruri. În loc de bibliotecă în dormitor, pune niște rafturi deasupra patului pe care să pui câteva cărți și nu numai că vei câștiga spațiu în plus, dar vei obține și un aspect chic.

Mobilierul pentru spații mici trebuie să fie funcțional, estetic și transformabil în același timpÎn spațile mici, fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și confort.

Fiecare spațiu trebuie să fie utilizat cu mare eficiență, de aceea mobila de dormitor aleasă trebuie să fie multifuncțională.

Sunt la moda dormitoarele cât mai ordonate, cu piese de mobilier voluminoase, dar puține, care să creeze un stil minimalist lipsit de haos.

Idei de amenajare a unui dormitor mic Patul poziționat în fata ferestrei, pe peretele îngust, cu noptiere lateral, poate lăsa peretele lung pentru poziționarea unui dressing cât permite spațiul.

Dacă este loc, sub fereastră poate sta o comodă pentru lenjerie.

Patul așezat sub fereastră poate lăsa spațiu pentru proiectarea și realizarea unui dressing pe peretele rămas liber sau chiar pe al doilea perete ca un colțar.

Patul așezat spre fereastră, pe peretele lung, paralel cu fereastra, lasă suficient spațiu ca pe peretele îngust și parte din peretele lung să fie poziționat un dressing funcțional. Împărțirea depinde mult de ușa de intrare în dormitor.

Sub fereastră, funcție de poziționarea sau repoziționarea caloriferului se poate pune o comoda sau un dulap multifuncțional.

Patul așezat lângă perete ca un studio, cu coborâre pe o singură parte, este soluția de compromis când nu există suficient spațiu pentru dressing și pat matrimonial.

Patul matrimonial așezat la mijlocul peretelui lung poate fi fixat în mijlocul dulapului-dressing conceput pe tot peretele, asta însemnând rafturi sau spații de depozitare chiar deasupra patului.

Poziționarea ușii de intrare în dormitor poate crea spațiu pentru o prelungire în colțar a dressingului sau pentru o comodă, eventual un scaun cu o masuță de citit.

Patul matrimonial așezat la mijlocul peretelui îngust, ca variantă a amenajării prezentate anterior, poate înlocui noptierele cu comode cu sertare ce completează spațiul până la perete și cu înăltime la nivelul saltelei, peste care, după un spațiu de 25-35 cm să fie poziționat un dulap suprapozabil până la tavan.

Un dulap multifuncțional poate fi construit în jurul ferestrei, poate chiar transformând spațiul de sub fereastră într-o banchetă cu sertare, pentru citit și relaxare.

Patul matrimonial fiind paralel cu acest dulap, în funcție de poziția ușii de intrare în dormitor, pe peretele rămas, având loc un dressing.

Canapeaua extensibilă ca înlocuitor de pat matrimonial este o soluție pentru un dormitor chiar foarte mic.

O canapea extensibilă 2 locuri, rezistentă și cu extensii solide, se poate fixa pe peretele îngust, în fața ferestrei, cu dressingul poziționat pe peretele lung sau unde se mai poate.

Patul matrimonial poate fi poziționat pe un podium, aproape de nivelul ferestrei ce va fi la nivelul somierei de saltea, și va închide dedesubt un încăpător spațiu de depozitare, amenajat cu sertare și ca lada a patului.

Noptierele nu mai sunt necesare.

Pe peretele sau pereții liberi va fi construit dressingul.

Dormitorul separat de dressing printr-un perete construit, poate lăsa suficient spațiu pentru un pat matrimonial sau, dacă spațiul nu permite, o canapea extensibilă așezată cu fața la fereastră.

Schema de culori pentru un dormitor micPentru ca dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea și amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine.

Paleta de culori încrezătoare include nuanțe de albastru închis, verde lime, rosu aprins, care vor capta atenția atunci când intri într-o încăpere.

Zugrăvește tavanul cu alb pentru a crea ideea de înălțime și spațiu.

Cu cât schema de culori va fi mai simplă cu atât dormitorul va părea mai mare.

Păstrează o schemă coerentă a culorilor, ideal este să folosești două nuanțe de bază, iar a treia să fie o culoare de accent.

Sursa: Observator