Echipa României de căutare-salvare RO-USAR a obţinut din nou certificarea internaţională, valabilă încă cinci ani, a anunţat IGSU vineri, menţionând că în domeniul salvării de sub dărâmături, în cazul unui seism major, militarii români pot furniza asistenţă internaţională ţărilor afectate. "După parcurgerea celor 36 de ore în care au fost testaţi continuu în cele mai dificile situaţii, salvatorii de la Ciolpani au fost reclasificaţi de către experţii ONU şi UE.

Echipa RO-USAR a fost certificată INSARAG în anul 2014, iar potrivit procedurilor internaţionale, la fiecare 5 ani, necesită o reevaluare", arată IGSU într-o postare pe Facebook.

Peste 100 de salvatori din cadrul IGSU, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU), precum şi de la inspectoratele judeţene din Argeş, Dolj, Constanţa, Mureş, Sibiu, Tulcea şi Vâlcea au reprezentat România la o aplicaţie de protecţie civilă care s-a desfăşurat în Bulgaria timp de patru zile.

Este vorba de exerciţiul EU MODEX Lot 3 - Montana-Bulgaria, organizat de Uniunea Europeană.

Din partea României au participat modulul specializat de căutare-salvare urbană şi modulul specializat de cercetare-decontaminare CBRN.

AGERPRES/(AS, autor: Cristina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)