Negocierile pentru formarea unui nou guvern în Irak au continuat luni sub presiunea manifestanţilor, care denunţă fără încetare puterea şi sprijinul iranian acordat acesteia, cerând, totodată, înlocuirea întregului sistem politic, notează AFP.

Semn că Teheranul este decis să nu îşi piardă influenţa la vecinul său, puternicul general Qassem Soleimani, emisarul iranian pentru dosarul irakian, a revenit la Bagdad, conform unor informaţii oferite de mai mulţi responsabili.

O vizită văzută de Statele Unite, alt aliat al Irakului, dar duşman al Iranului, ca o manifestare a "nervozităţii" regimului iranian care tocmai "s-a amestecat în politica irakiană", potrivit declaraţiei adjunctului secretarului de stat american pentru Orientul Mijlociu, David Schenker. Întâlnirile dintre partidele politice, care au demarat înainte ca parlamentul să accepte oficial duminică demisia premierului Adel Abdul Mahdi, au continuat luni.

Cu parlamentul cel mai eterogen din istoria recentă a Irakului, formarea unui guvern va fi, la fel ca în urmă cu 13 luni la instalarea cabinetului condus de Adel Abdul Mahdi, un exerciţiu de echilibrist.

Va fi necesar să fie convinse mai multe părţi: începând cu influentul vecin iranian "care nu va ceda cu uşurinţă", potrivit unui specialist în problemele Irakului, Harith Hasan.

Apoi, pe marele ayatollah Ali Sistani, figură tutelară care a precipitat căderea lui Adel Abdul Mahdi. Şi comunitatea internaţională care denunţă represiunea şi absenţa reformelor în faţa manifestaţiilor îndoliate de peste 420 de morţi.

Washingtonul a acuzat astfel folosirea "şocantă şi odioasă" a forţei la sfârşitul săptămânii trecute la Nasiriyah, în sudul ţării, unde 40 de manifestanţi au fost ucişi. "Îndemnăm guvernul irakian să efectueze o anchetă şi să îi tragă la răspundere pe cei care încearcă să reducă la tăcere manifestanţii paşnici", a declarat David Schenker, cerând, de asemenea, încetarea imediată a "hărţuirii" şi "intimidărilor" împotriva jurnaliştilor.

Dar, mai ales, clasa politică va trebui să convingă strada care rămâne intransigentă.

După două luni de proteste sociale spontane şi inedite, exigenţele continuă să crească.

Protestatarii, care ocupă pieţele din Bagdad şi alte oraşe din sudul ţării, doresc înlocuirea sistemului politic instalat de Statele Unite după căderea lui Saddam Hussein în 2003.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)