Japonia și Rusia: 61 de ani de armistițiu, pe când o împăcare istorică?

  • Post By us24.ro on 2017-11-14 18:18:04
  • 0 comments

Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul nipon, Shinzō Abe © Sputnik/ Михаил КлиментьевJaponia vrea o prietenie cât mai strânsă cu RusiaBUCUREȘTI, 14 nov — Sputnik. Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe a confirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Manila, că este decis să avanseze treptat, împreună cu omologul său rus Vladimir Putrin, spre semnarea unui tratat de pace între cele două țări.

Anterior ambii lideri au căzut de acord că nu este normal ca, mult după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Tokio și Moscova să nu aibă un acord de înțelegere reciprocă și colaborare.

Abe consideră că actul ar fi un avantaj pentru Japonia și Rusia.

Partea niponă pretinde la 4 insule din sudul arhipelagului Kurilelor, pe când Moscova consideră că aceste teritorii au fost alipite în urma deflagrației mondiale în plină conformitate cu dreptul internațional.

”Pentru a soluționa problema celor patru insule și a semna tratatul de pace, noi vom merge, pas cu pas, spre acest obiectiv de mare importanță, în baza relațiilor de încredere cu președintele Vladimir Putin”, a adăugat Abe.

Deocamdată cele două capitale au convenit, în 2016, asupra unui regim de activitate economică mixtă pe insulele în litigiu.

Sursa: sputniknews.ro


Comentarii