Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină total demersul guvernului de angajare a răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi, spunând că i se pare o decizie normală.

Preşedintele a anunţat că documentul de modificare a legii va ajunge în scurt timp la Parlament, iar el va cere convocarea sesiunii extraordinare. "Voi cere sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii pe proiectul privind la alegerea primarilor în două tururi.

Nu contravine Constituţiei şi nu încalcă nicio normă a Comisie de la Veneţia, nu se restrânge nici un drept al cetăţenilor, dimpotrivă.

Astăzi Guvernul a decis să îşi asume răspunderea.

Se doreşte revenirea la alegerea primarilor în două tururi, care este absolut corect, democratic, normal.

Este o alegere potrivită a Guvernului şi îi sprijin total în acest demers.

Este calea corectă de alegere a unui primar, în aşa fel încât cel puţin jumătate plus unu din alegătorii unei comunităţi să decidă cine va fi primar.

Pot să vă spun chiar mai mult. În foarte puţin timp, documentul va fi trimis la Parlament şi imediat ce va ajunge acolo, eu voi cere Parlamentului să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege", a declarat Klaus Iohannis.

Răsturnare de situaţie.

Alegerea primarilor în două tururi s-ar putea să pice la CCR Întrebat dacă va accepta propunerea PSD de premier, în cazul în care social-democraţii vor reuşi să creeze o altă majoritate în parlament, după trecerea moțiunii de cenzură, Klaus Iohannis a spus: "Deocamdată, Guvernul a spus că îşi asumă răspunderea, după care vom convoca Parlamentul, după care vom vedea.

Sigur, aşa declaraţii se fac la cald, cum se spune, şi toată lumea îşi declară acceptarea sau dimpotrivă...

Asta cu moţiunea...

Drept să vă spun, sunt destul de sceptic". În ceea ce priveşte preşedinţii de Consilii Judeţene, Iohannis a afirmat că trebuie să se revină la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor, nu prin vot direct.  Referitor la decizii CCR privind modificarea legislaţiei electorale cu şase luni înaintea scutinului, preşedintele a afirmat că acele decizii s-au dat pe alte speţe şi nu suntem în niciuna dintre ipotezele Curţii.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, joi, că social-democraţii vor depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR, după ce premierul a anunţat asumarea răspunderii pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. ”Vă spun că va trece această moţiune” a afirmat Ciolacu, precizând că se va crea o nouă majoritate parlamentară.

Sursa: RomaniaTV