„Este decizia guvernului dacă vor dori să aplice o legislație schimbată, dacă vor da OUG. Opțiunea mea este clar pentru alegerea primarilor în două tururi și alegerea președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor județeni. Orice opțiune este posibilă: prin lege, prin OUG, prin asumarea răspunderii”, a răspuns președintele Iohanis la la întrebarea privind alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit legii în vigoare, primarii sunt aleși într-un singur tur, iese primar candidatul care a obținut cele mai multe voturi.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1572331674877-0'); }); USR dorește revenirea la alegerea primarilor în două tururi și a inclus acet punct în pactul pentru susținerea Guvernului Orban.

UDMR, în schimb, se opune revenirii la două tururi, la fel ca PSD, care vrea să își păstreze localitățile unde a câștigat deja (alegerile într-un singur tur îi avantajează pe primarii care candidează pentru un nou mandat, datorită resurselor pe care le au dispoziție).

Citește și: Klaus Iohannis: Spaţiul cosmic va face parte din preocuparea NATO pentru securitate

Sursa: RomaniaTV