Uniunea Europeană a decis luni să relanseze operaţiunea navală Sophia în Marea Mediterană cu un mandat revizuit, centrat exclusiv pe controlul respectării embargoului asupra armelor destinate Libiei, în conformitate cu acordul internaţional încheiat duminică, la Berlin, pentru relansarea eforturilor de pace în această ţară, notează AFP. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat, la finalul reuniunii miniştrilor de externe din UE, desfăşurată la Bruxelles, că 'nimeni nu s-a opus acestei decizii'. 'Mandatul va fi recentrat în mod special pe lupta împotriva traficului de arme', a explicat el.

La următoarea reuniune ministerială de pe 17 februarie urmează să fie formulate propuneri.

Noul mandat va permite stabilirea de noi zone de afectare pentru navele puse la dispoziţie de statele membre pentru această operaţiune, a indicat un diplomat european.

Cererea de revizuire a mandatului operaţiunii Sophia a aparţinut Italiei.

Operaţiunea Sophia a fost creată în 2015 pentru a lupta împotriva traficanţilor de persoane şi a controla respectarea embargoului instituit de ONU asupra armelor cu destinaţia Libia.

Mandatul misiunii a fost prelungit până la 31 martie, dar ea nu mai este operaţională după ce statele membre şi-au retras navele din cauza refuzului Italiei de a permite debarcarea pe teritoriul său a migranţilor salvaţi de acestea pe mare.

Potrivit lui Borrell, navele ce vor fi desfăşurate cu noul mandat vor continua să respecte obligaţiile de drept maritim şi să salveze migranţii aflaţi în pericol. Însă zonele în care vor opera nu se vor afla neapărat pe rutele folosite de ambarcaţiunile cu migranţi, a explicat el. 'Controlul embargoului trebuie să se facă nu doar pe mare, ci şi pe pământ', a subliniat Borrell. 'Armele trec pe la frontierele ţărilor vecine şi este nevoie de sateliţi, mijloace aeriene şi controale terestre', a arătat el.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei UE a amintit că beligeranţii din Libia 'nu au acceptat încă nimic'. 'Nu avem încă o încetare a focului, doar un armistiţiu, instabil şi care poate fi încălcat de mai multe ori în fiecare zi', a afirmat el.

Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU), cu sediul la Tripoli, şi rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, omul forte al estului libian, au refuzat să se întâlnească în cadrul conferinţei de la Berlin sub egida ONU.

Susţinătorii lor externi s-au angajat la Berlin să înceteze să-i mai sprijine şi să respecte embargoul asupra armelor, pentru a-i obliga la negocieri, a explicat ministrul de externe german, Heiko Maas.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor online: Anda Badea)