Preşedintele autodeclarat al Venezuelei, Juan Guaido, spune că lucrează la restabilirea legăturilor cu Israelul, pe care Caracas le-a suspendat în urmă cu un deceniu în semn de solidaritate cu palestinienii, relatează Reuters.

Israelul se numără printre puterile aliate ale SUA care îl susţin pe opozantul Juan Guaido după ce acesta s-a autodeclarat liderul Venezuelei luna trecută, într-o luptă pentru putere cu preşedintele socialist Nicolas Maduro, sub conducerea căruia ţara s-a prăbuşit în sărăcie. "Sunt foarte bucuros să pot spune că procesul de restabilire a relaţiilor cu Israelul este în punctul culminant", a declarat Guaido într-un interviu pentru cotidianul de mare circulaţie Israel Hayom.

Anunţul oficial cu restabilirea legăturilor şi cu deschiderea unei noi ambasade a Venezuelei în Israel va veni "la momentul oportun".

Predecesorul lui Maduro, Hugo Chavez, a suspendat relaţiile cu Israel din cauza războiului acestuia din 2008-2009 din Gaza şi a întărit legăturile cu palestinienii, precum şi cu Iranul, inamic al Israelului.

Liderii israelieni au spus atunci că poziţia adoptată de Caracas va determina plecarea evreilor venezueleni. "Această comunitate (evreiască) este foarte activă şi prosperă, cu mari contribuţii la societatea noastră", a spus Guaido în interviu.

Maduro, care are parte de sprijinul Rusiei şi Chinei şi deţine controlul asupra instituţiilor statului, în special asupra armatei, spune că ascensiunea lui Guaido face parte dintr-un complot orchestrat de SUA.

Guaido consideră în schimb că realegerea lui Maduro anul trecut este ilegitimă, deoarece scrutinul ar fi fost fraudat.

AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)