Preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a declarat pentru AGERPRES că organizarea Campionatelor Europene de lupte la Bucureşti a fost un succes, în urma căruia forul pe care îl conduce a câştigat respectul întregii Europe. "Eu pot să spun ce au spus toţi reprezentanţii forului european şi mondial, în frunte cu preşedinţii prezenţi la Bucureşti, şi anume faptul că a fost unul dintre cele mai reuşite campionate europene de seniori din istoria federaţiei europene de lupte.

Din toate punctele de vedere, ca participare, pentru că se pare că a fost un număr de record ca participare, valorică, organizare, masă, protocoale, tot, tot, tot, arbitraj, nu au fost incidente, accidentări, nu au fost probleme, iar sala pe care am cosmetizat-o cu sprijinul Primăriei Capitalei a fost extraordinară, impecabilă.

Sunt foarte mulţumit şi de faptul că a fost mediatizată şi transmisă în direct pe TVR HD şi în direct pe Eurosport în câteva zeci de ţări, pentru noi este un lucru extraordinar.

Pentru că am legat o grămadă de relaţii de prietenie cu marea majoritate a membrilor federaţiei internaţionale şi continentale şi alţi preşedinţi de federaţii din Europa eu sunt cel mai mulţumit.

Pentru mine acest campionat european a fost un succes extraordinar pentru luptele româneşti şi sunt sigur că acum toată Europa ne respectă.

Ne respectă pentru că au văzut la Bucureşti o mână de oameni care au organizat cu profesionalism una dintre cele mai frumoase competiţii din toate timpurile", a declarat Pîrcălabu.

Din punct de vedere sportiv, oficialul FRL se declară mulţumit de medaliile obţinute, având în vedere faptul că la această ediţie din lotul României au lipsit sportivi valoroşi din cauza accidentărilor. "În principiu sunt mulţumit cu medaliile obţinute.

Nu sunt mulţumit, pentru că se putea mai bine.

Nu sunt mulţumit, pentru că îmi doream titlul european de care ne-a despărţit 10-15 secunde în faţa propriului public.

Dar, aşa cum am declarat înaintea campionatului european, trei-patru medalii, ca obiectiv, l-am îndeplinit, şi avem o grămadă de locuri 5, au mai fost şi alţi sportivi aproape de podium.

Aveam foarte mulţi sportivi accidentaţi, Alina Vuc, Albert Saritov şi mulţi alţii care puteau obţine titlurile continentale, dar cred că ne-am îndeplinit obiectivul şi ne-am făcut datoria chiar dacă cei mai valoroşi sportivi ai noştri la ora actuală nu au putut participa.

Eu sunt mulţumit", a mai spus preşedintele federaţiei de lupte.

România a încheiat Campionatele Europene de lupte găzduite în perioada 8-14 aprilie de Sala Polivalentă din Bucureşti cu patru medalii, dintre care două de argint şi două de bronz.

Acestea au fost cucerite la greco-romane şi lupte feminin, singurul stil fără medalie fiind luptele libere.

Cei patru medaliaţi români sunt: lupte feminin - argint prin Kriszta Incze (cat. 65 kg) şi bronz prin Andreea Beatrice Ana (cat. 55 kg.), greco-romane - argint prin Florin Tiţa (cat. 55 kg) şi bronz prin Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg).

România a mai mai avut o clasare pe locul patru, prin Alexandra Anghel (categoria 72 kg), şi şapte clasări pe locul cinci, prin Andrei Dukov (categoria 57 kg), Nikolay Okhlopkov (categoria 61 kg), Mihai Palaghia (categoria 86 kg), Rareş Chintoan (categoria 125 kg), toţi la lupte libere, Ştefania Priceputu (categoria 50 kg), la feminin, Virgil Munteanu (categoria 60 kg), Ilie Cojocari (categoria 72 kg),ambii la greco-romane.

Obiectivul Federaţiei Române de Lupte pentru această competiţie era obţinerea a 3-4 medalii.

La Europenele din 2018, de la Kaspiisk (Rusia), România a câştigat cinci medalii, aur prin Mihai Mihuţ (cat. 63 kg, greco-romane), argint prin Alina Vuc (cat. 50 kg) şi bronz prin Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg, greco-romane), Ivan Guidea (cat. 61 kg, lupte libere) şi Alexandra Anghel (cat. 72 kg).

Peste 600 de sportivi din 40 de ţări au participat la Campionatele Europene de lupte de la Bucureşti, în perioada 8-14 aprilie, competiţie la care România a aliniat 29 de sportivi.

România a mai găzduit Campionatele Europene de lupte pentru seniori în 1979.

Acum 40 de ani, luptătorii români cucereau 10 medalii, aur prin Alexandru Constantin (cat. 48 kg), Ştefan Rusu (68 kg), Ion Draica (82 kg), argint prin Nicu Ginga (52 kg), Roman Codreanu (+100 kg), bronz prin Petre Dicu (90 kg) şi Andrei Vasile (100 kg) la greco-romane, unde a ocupat primul loc pe naţiuni, argint prin Aurel Neagu (57 kg) şi bronz prin Aurel Rentea (48 kg) şi Vasile Puşcaşu (100 kg), la lupte libere.

AGERPRES (AS-autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)