Căpitanul german al unei nave implicate în salvarea de migranţi naufragiaţi a fost amendat marţi cu 10.000 de euro de un tribunal din Malta, evitând în schimb o condamnare la închisoare, relatează dpa.

Germanul, Claus Peter Reisch, era acuzat că a adus nava MV Lifeline în apele teritoriale malteze fără a dispune de autorizările necesare.

Judecătorul Joseph Mifsud a menţionat că Reisch nu va fi trimis după gratii pentru că a "dat permanent dovadă de respect şi s-a supus celor impuse de curte".

Cei 10.000 de euro urmează să fie puşi la dispoziţia unor instituţii bisericeşti care asigură servicii în slujba comunităţii, se precizează într-un comunicat al organizaţiei neguvernamentale germane Mission Lifeline.

Reisch a fost pus sub acuzare după ce MV Lifeline a adus în Malta peste 200 de migranţi salvaţi pe Marea Mediterană, la sfârşitul lui iunie anul trecut, după o dispută internaţională de şase zile în legătură cu soarta celor salvaţi. În ultimele luni, o serie de state din sudul Europei cum sunt Malta şi Italia au respins accesul în porturile lor al mai multor nave umanitare, în încercarea de a descuraja traversările ilegale dinspre Libia.

Un purtător de cuvânt al ONG-ului german a asigurat că organizaţia va face apel la decizia "scandaloasă" de marţi, care este "în mod clar una politică".AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)