Moscova are mari dubii că, în viitorul apropiat, s-ar putea produce o îmbunătăţire a relaţiilor între Rusia şi SUA, şi-a manifestat scepticismul ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat săptămânalului 'Argumentî i faktî', citat miercuri de agenţia de presă Interfax. 'Să degaji mormanele de dărămâturi create nu din vina noastră în relaţiile bilaterale nu este uşor.

Construirea legăturilor bilaterale este un proces reciproc.

Este întotdeauna o mişcare spre celălalt', a spus Lavrov, subliniind că Rusia este 'pregătită pentru o astfel de activitate'.

Ministrul rus a spus că Federaţia Rusă şi Statele Unite, fiind cele mai mari puteri nucleare şi state fondatoare ale ONU - au o responsabilitate specială pentru asigurarea stabilităţii în lume. 'Dar nu totul depinde de noi: pentru tango, aşa cum se spune, este nevoie de doi', a adăugat el.

Potrivit acestuia, oamenii politici americani se întrec la ora actuală în ceea ce priveşte 'escaladarea fobiilor antiruseşti' şi se folosesc de ele în lupta politică internă, iar pe măsura apropierii alegerilor prezidenţiale din 2020 această luptă va continua să se acutizeze.

Cu toate acestea, şeful diplomaţiei ruse a asigurat că Moscova va continua să caute puncte de convergenţă cu Washingtonul 'în pofida dificultăţilor'.

Declaraţiile lui Serghei Lavrov intervin în contextul în care reprezentanţi ai SUA şi Rusiei s-au întâlnit miercuri la Geneva pentru a discuta despre principiul unui nou acord asupra armelor nucleare.

Washingtonul, apoi Moscova au anunţat în februarie că încetează să mai respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat în 1987, pact din care ar urma să se retragă în mod oficial la 2 august.

Preşedintele american Donald Trump afirmase anterior că doreşte un acord de 'nouă generaţie' cu Rusia şi la care să participe şi China, un pact care să acopere toate armele nucleare, nu doar rachetele de croazieră şi balistice cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune între 500 şi 1.500 de kilometri, potrivit Reuters.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)