Preşedintele Donald Trump şi-a exprimat miercuri speranţa că omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care a lansat o ofensivă împotriva forţelor kurde din Siria, va acţiona în mod "raţional" şi pe cât de "uman" posibil, informează AFP. "Sper că va acţiona în mod raţional", a declarat Trump la Casa Albă. "Vom vedea cum vor conduce (această operaţiune)", a adăugat şeful statului american, care duminică a anunţat retragerea trupelor SUA din sectoarele aflate în apropierea frontierei Siriei cu Turcia, lăsând forţele kurde - aliate ale Washingtonului în lupta antijihadistă - la cheremul ofensivei militare pe care Ankara a declanşat-o miercuri. "Dacă o face într-un mod injust, va plăti un preţ economic enorm" a avertizat preşedintele SUA."Le voi distruge economia dacă acest lucru se va întâmpla", a reluat Trump ameninţările deja proferate la începutul săptămânii. Întrebat cum ar defini preşedintele SUA o ofensivă militară condusă în mod "uman", Trump a răspuns: "Vom vedea pe măsură ce se desfăşoară evenimentele".

Donald Trump a insistat asupra faptului că omologul său turc avea de mult timp intenţia de a lansa această ofensivă împotriva forţelor kurde din Siria. "Are o ură veritabilă", a subliniat preşedintele american. "Este asemănător Israelului cu palestinienii", a făcut Trump o comparaţie.

Preşedintele Trump, foarte criticat pe plan internaţional dar şi în cadrul propriului partid pentru decizia privind retragerea trupelor americane, a dat asigurări că a primit foarte mult sprijin "din afara Washingtonului şi chiar şi în Washington".

AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)