Băncile nu au mai avut o altă întâlnire cu Ministerul Finanţelor Publice în afară de cea din februarie, dar vor solicita una, a declarat, vineri, Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), într-o conferinţă de presă. "Noi nu am avut o altă întâlnire în afară de cea din 27 februarie, întâlnire care a fost salutată de noi şi despre care noi şi la momentul respectiv dar şi în acest moment spunem că a fost un prim pas de intrare într-un dialog normal.

Am rămas în comunicare în sensul că noi am stabilit atunci să avem o interacţiune la nivel de grup de lucru din partea Ministerului Finanţelor Publice, din partea noastră.

Noi ştim în acelaşi timp că Ministerul lucrează împreună cu Banca Naţională ca să găsească o formulă", a spus Sergiu Oprescu.

El a afirmat că formula citită vineri în presă nu a văzut-o decât în mass media, că nu a apucat să o aprofundeze şi astfel nu poate să facă un comentariu pe marginea acesteia. "Ce pot să spun este că după această conferinţă de presă o să solicităm Ministerului de Finanţe să avem o întâlnire pentru că am văzut că există un document pe care dumneavoastră îl aveţi şi îl au şi cei are l-au elaborat şi vrem şi noi să vedem acest document într-o formă normală şi o să solicităm o întâlnire.

Eu sunt convins că vom avea această întâlnire.

Am rămas în comunicare în toată această perioadă.

Acesta înseamnă că de fapt şi de drept nu am reuşit să ne întâlnim, dar nu am discutat la concret.

Ce am făcut este să trimitem un punct de vedere al comunităţii bancare, punct de vedere care pleacă de la premisele pe care le-am împărtăşit cu dumneavoastră de la început.

Premisele sunt: nu există o formulă de a creşte o industrie prin taxarea suplimentară a acelei industrii", a menţionat Sergiu Oprescu.

El a dat un exemplu prin care propunea stabilirea unui coridor al taxei şi a menţionat că dacă o bancă este într-o zonă de pierdere atunci i se taxează capitalul, nu profitul. "Noi credem că ordonanţa ar trebui să fie eliminată.

Mai mult decât atât.

Este evident pentru toată lumea că societatea recunoaşte că această ordonanţă are un cost.

Eu am văzut luări de poziţie din toate segmentele societăţii de la antreprenori, de la asociaţii profesionale, din toate segmentele societăţii.

Presa, dumneavoastră, aţi fost unul dintre principalele canale de comunicare pe segmentul respectiv.

Acum ce ne aşteptăm este ca lumea să recunoască că de fapt există un cost politic a nu retrage ordonanţa.

Că toată lumea îşi imaginează că există un cost politic în a retrage ordonanţa.

S-ar putea deja la acest moment să fie în zona în care există un cost politic în a nu retrage ordonanţa", a mai spus Sergiu Oprescu.

AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)