Pakistanul a cerut marţi ONU să convoace o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate în contextul escaladării tensiunilor între Islamabad şi New Delhi în privinţa statului Jammu şi Kashmir administrat de India, relatează dpa. "Situaţia prezintă o ameninţare iminentă pentru pacea şi securitatea internaţională", a scris ministrul de externe pakistanez Shah Mehmood Qureshi într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate. În scrisoarea consultată de dpa, Qureshi pretinde că decizia de a revoca statutul special constituţional al Kashmirului pe 5 august a fost "un mod de a justifica aderarea sa discutabilă la India". "Există, de asemenea, un pericol actual ca India să provoace un alt conflict cu Pakistanul pentru a distrage atenţia de la recentele sale acţiuni în statul ocupat Jammu şi Kashmir", a adăugat Qureshi.

Guvernul indian a revocat articolul 370 din Constituţia Indiei, care acorda regiunii disputate autonomie, cu excepţia chestiunilor de politică externă, apărare şi comunicaţii.

Decizia a împărţit fostul stat Jammu şi Kashmir în două teritorii administrate federal.AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan, editor online: Daniela Juncu)