Candidatul francez la postul de comisar european pentru piaţa internă, Thierry Breton, audiat joi de eurodeputaţi, a promis că va fi 'radical' pentru a evita conflictele de interese cu fosta sa funcţie de preşedinte-director general al grupului de servicii informatice Atos, relatează AFP. 'Nu există decât o singură soluţie.

Spun foarte radical', a declarat Breton, al cărui vast portofoliu economic ar cuprinde mai multe sectoare legate direct de fosta sa companie.

Francezul a explicat că intenţionează să se recuze pe subiecte care ar avea atingere directă cu Atos, cum sunt 'contracte, relaţii financiare', dar, la modul mai general, el a exclus să stea departe de probleme referitoare la sectoarele în care este implicat Atos, precum inteligenţa artificială, securitatea cibernetică sau supercomputerele. 'Nu vreau să mă 'deportez' din sector, ar fi o aberaţie.

Voi fi comisar pe ansamblul portofoliului', a subliniat el. 'Nominalizarea dumneavoastră este un amestec de genuri care creează confuzie', a afirmat eurodeputata ecologistă Marie Toussaint, în opinia căreia există 'o încălecare perfectă' între activităţile Atos şi cele care pe care Breton le-ar avea de gestionat în calitate de comisar european.

La rândul său, deputatul stângii radicale (GUE) Manuel Bompard a apreciat că Breton nu este capabil să garanteze că 'activităţile trecute nu îi vor influenţa activităţile în viitor'. 'Există o anumită atingere între compania pe care am condus-o' şi viitorul post în Comisia Europeană, 'dar nu enormă', a admis Breton.

El a susţinut însă că 'regulamentul a prevăzut perfect' o astfel de situaţie, el citând codul de conduită al comisarilor europeni.

Candidatul francez a mai reamintit că şi-a vândut toate acţiunile - pentru suma de 45 milioane de euro, conform documentelor Autorităţii pieţelor financiare (AMF) - şi a demisionat din toate consiliile de administraţie din care făcea parte. 'Mă prezint, aşadar, astăzi în faţa domniilor voastre fără niciun interes patrimonial în nicio companie', le-a dat el asigurări eurodeputaţilor.

La audiere, Thierry Breton, ex-ministru al economiei în Franţa, a fost mult mai puţin atacat pe chestiunea conflictelor de interese decât Sylvie Goulard, prima opţiune a preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru Comisia Europeană, a cărei candidatură a fost respinsă la începutul lui octombrie din motive de etică.

Partidul Popular European (PPE), cel mai mare din Parlamentul European, care a torpilat candidatura lui Sylvie Goulard, este de data aceasta favorabil propunerii înaintate de Franţa.

Votul cu privire la candidatura lui Thierry Breton este aşteptat în cursul serii.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)