Cercetătorii au reprodus vocea preotului Nesyamun cu ajutorul unor corzi vocale artificiale.

Vocea preotului Nesyamun a fost reprodusă sub forma unui scurt sunet.

Preotul a trăit în Teba în secolul 11 Î.Hr., în timpul domniei lui Ramses XI. În mod normal, avea nevoie de o voce puternică pentru îndatoririle sale rituale.

Pe baza inscripțiilor găsite în mormântul lui Nesyamun s-a stabilit că acesta era preot și scrib.

Printre inscripțiile descifrate de pe sarcofagul său se numără și dorința sa de a „vedea și de a vorbi cu zeii la fel cum a făcut și în timpul vieții sale robotitoare”.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1572331674877-0'); }); Cercetătorii au reușit să reproducă tonul vocii preotului, cu ajutorul unei replici 3D a tractului său vocal, care a fost scanat pentru a stabili dimensiunile precise.

Această replică a fost conectată la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială.

Ceea ce este însă interesant este faptul că  acesta este primul proiect care redă cu succes vocea unei persoane decedate.

Cercetătorii speră ca în viitor să poată folosi modele create pe computer pentru a recrea propoziții întregi cu vocea lui Nesyamun.

Sunetul vocii lui Nesyamun a fost făcut public în urma unui studiu coordonat de D.M.

Howard, de la departamentul de inginerie electronică al Universității din Londra, și de profesorii de la departamentul de arheologie al Universității din York, J.

Schofield, J.

Fletcher și S.

A.

Buckley, ca și de K.

Baxter, din partea galeriilor și muzeelor din Leeds, și de G.

R.

Iball, din partea departamentului de fizică medicală al Facultății de Medicină din Leeds.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1572332232519-0'); }); Această tehnică „ne-a dat șansa unică să auzim sunetul vocii cuiva crare a murit demult”, a spus Joann Fletcher.

Ea a adăuat că Nesyamun își dorea să fie auzit și în viața de după moarte, care era parte din religia egiptenilor. „E scris pe sarcofagul său, este ceea ce-și dorea. Într-un fel, am reușit să-i îndeplinim dorința”, a adăugat Fletcher.

Citeşte şi: Sarcofagul din lemn aurit al lui Tutankhamon a fost mutat din Valea Regilor googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1572332257071-0'); });

Sursa: RomaniaTV