Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a lansat un apel împotriva urii şi a ostilităţii în dezbaterea politică, cu prilejul marcării, joi, a 70 de ani de la adoptarea constituţiei Germaniei, relatează dpa. "Cu toată libertatea şi în toiul conflictelor, ceva trebuie păstrat care poate fi rezumat în două concepte: decenţă şi raţiune", a declarat Steinmeier în prezenţa cancelarului Angela Merkel, a preşedinţilor celor două camere ale parlamentului şi a şefei curţii supreme.

Două sute de cetăţeni germani au primit invitaţii de a participa la evenimentul de la reşedinţa oficială a preşedintelui, în timpul căruia au putut discuta cu liderii ţării la cafea şi prăjituri. "Acesta este şi motivul pentru care ne aflăm aici, pentru că nu vrem ca ura şi ostilitatea să pătrundă în dezbaterile noastre ca o otravă", a spus Steinmeier.

Aceleaşi principii se aplică pe străzile şi în pieţele din Germania, a adăugat el, cerând ca dezbaterea să nu fie lăsată pe seama celor cu gura mare.

Steinmeier a făcut apel la cei cu poziţii de responsabilitate în politică şi la media să ţină cont de preocupările şi nevoile oamenilor simpli. "Neputinţa este otravă pentru democraţie", a spus el. "Populiştii folosesc în mod înşelător sentimentele de acest fel.

Ei convertesc preocupări justificate în furie oarbă", a mai afirmat Frank-Walter Steinmeier.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)