Procesul privind extrădarea în Statele Unite ale Americii a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, deţinut în Marea Britanie, va începe la 25 februarie 2020, a decis vineri o judecătoare britanică, informează EFE.

Jurnalistul australian, în vârstă de 47 de ani, se confruntă cu 18 noi capete de acuzare, între ele spionaj şi publicarea de documente strict secrete. Într-o audiere preliminară desfăşurată vineri, Assange a susţinut că WikiLeaks ''nu este altceva decât un mijloc de comunicare'' şi a afirmat că ''în joc sunt 175 de ani'' din viaţa sa, o aluzie la pedeapsa cu închisoarea pe care riscă să o primească dacă va fi extrădat în SUA.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii.

El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

La 1 mai, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez din Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate referitoare la o cerere anterioară de extrădare, depusă de Suedia.

Justiţia americană cere extrădarea sa şi l-a inculpat în virtutea legii anti-spionaj.

SUA îi reproşează australianului că ar fi pus în pericol unele din sursele lor în urma publicării în 2010 de către WikiLeaks a 250.000 de cablograme diplomatice şi a circa 500.000 de documente confidenţiale referitoare la activităţile armatei americane în Irak şi în Afganistan.

AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu; editor: Sorin Popescu, editor online: Anda Badea)