Consiliul UE a adoptat, luni, concluziile privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE pentru păduri şi un nou cadru strategic pentru păduri, informează un comunicat de presă al Consiliului. În concluziile sale, Consiliul salută progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE pentru păduri, care a contribuit la promovarea dezvoltării durabile prin gestionarea durabilă a pădurilor şi a îmbunătăţit cooperarea dintre statele membre, Comisie şi alte părţi interesate relevante cu privire la politicile UE în domeniul forestier.

De asemenea, concluziile stabilesc priorităţile care trebuie urmărite în următorii doi ani pentru a realiza obiectivele strategiei, cum ar fi îmbunătăţirea suplimentara a coordonării, a comunicării şi a schimbului de bune practici. În cele din urmă, Consiliul invita Comisia să prezinte o comunicare ambiţioasa privind intensificarea acţiunii UE împotriva defrişărilor şi să dezvolte o noua strategie a UE pentru păduri pentru perioada de după 2020.

Strategia UE pentru păduri a fost instituită în 2013 pentru a coordona răspunsul Uniunii Europene la provocările cu care se confruntă pădurile şi sectorul forestier din UE.

Strategia identifică principiile-cheie necesare pentru consolidarea gestionarii durabile a pădurilor şi pentru îmbunătăţirea competitivităţii şi a creării de locuri de muncă, în special în zonele rurale, asigurând în acelaşi timp protecţia pădurilor şi furnizarea de servicii ecosistemice.

Concluziile adoptate luni vin în continuarea publicării unui raport al Comisiei din decembrie 2018, în cadrul căruia a fost revizuit rolul pe care strategia l-a jucat în primii săi cinci ani de viaţă.

Concluziile Consiliului vor fi prezentate în cadrul conferinţei "Pădurile noastre, viitorul nostru", programată să aibă loc la Bruxelles, în perioada 25-26 aprilie 2019.

AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)