Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) ar urma să adopte vineri o decizie care să permită Spaniei să iasă din procedura aplicabilă deficitelor excesive (PDE), a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care prezidează la Luxemburg ultima reuniune ECOFIN pe perioada Preşedinţiei române a Consiliului UE. "Astăzi este o zi importantă pentru Spania, care după zece ani va ieşi din procedura de deficit excesiv.

Este o demonstraţie clară că eforturile susţinute pentru îmbunătăţirea politicii fiscale duc la rezultate bune", a declarat Teodorovici. În 2010-2011, perioada de vârf a crizei, erau 24 de state membre ale UE în procedura de deficit excesiv.

După ieşirea Spaniei, nu va mai fi nicio ţară sub această procedură.

De asemenea, a precizat ministrul Finanţelor Publice, vineri Consiliul va discuta despre Uniunea pieţelor de capital şi ar urma să adopte propunerea privind "produsul paneuropean de pensii" (PEPP), care reprezintă o noua categorie de plan de pensii personale, şi noi reglementări care să faciliteze distribuţia transfrontalieră a fondurilor de investiţii.

Pe agenda ultimei reuniuni din mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE figurează teme precum Uniunea Bancară, Semestrul European, Pactul de Stabilitate şi Creştere, comunicarea Comisiei Europene "O planetă curată pentru toţi", planul de acţiune privind creditele neperformante (NPL), reuniunea G20 de la Fukuoka, din Japonia, cooperarea consolidată privind taxa pe tranzacţiile financiare (FTT).

Tot vineri, ministrul Teodorovici va prezida şi reuniunea anuală a guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii (BEI).

AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)