Cristina Andronic, subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, coordonatorul acţiunilor legate de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că au fost gestionate cu succes trei dosare cu caracter nelegislativ, în domeniul antidoping şi al accesului la sport al persoanelor cu dizabilităţi. ''În domeniul sport, Preşedinţia Română a gestionat cu succes până în prezent trei dosare cu carcater nelegislativ.

Primul se referă la elaborarea contribuţiei Uniunii Europene şi a statelor membre privind revizuirea codului mondial antidoping, revizuire care a fost trimisă către Agenţia Mondială Antidoping.

La nivelul Grupului de lucru sport a fost agreat proiectul de revizuire al rezoluţiei Consiliului Uniunii Europene privind reprezentarea statelor membre ale Uniunii în cadrul Consiliului fondator al AMA/WADA şi coordonarea poziţiilor Uniunii Europene şi a statelor membre înaintea reuniunii AMA/WADA.

Acest text va simplifica procesul de elaborare a poziţiei Uniunii Europene şi implicit va creşte calitatea şi viteza de reacţie a Uniunii Europene în raport cu evoluţiile pe care le vom întâmpina la nivel mondial în domeniul antidoping'', a declarat Cristina Andronic, în cadrul raportului de activitate pe primele cinci luni de mandat al ministrului Bogdan Matei.

Un alt dosar gestionat se referă la accesul persoanelor cu dizabilităţi la sport. ''Una din priorităţile Preşedinţiei în domeniul sportului o reprezintă accesul a sport a persoanelor cu dizabilităţi, astfel că la nivelul Grupului de lucru sport au fost agreate concluziile Uniunii Europene cu privire la accesul la sport pentru persoanele cu oportunităţi reduse.

Acest document ilustrează acordul la nivelul statelor membre de a promova măsuri şi politici la nivel naţional, bazate pe evaluările şi orientările Uniunii Europene în vederea încurajării practicării sportului în rândul persoanelor cu handicap.

Printre acestea pot fi menţionate accesibilitatea infrastructurii sportive, finanţarea în egală măsură a sportului la nivel paralimpic, precum şi al celui de masă sau ore de educaţie fizică adaptate nevoilor copiilor cu dizabilităţi'', a adăugat oficialul MTS.

Cristina Andronic a subliniat şi găzduirea unui eveniment notabil în Capitala României: ''Forumul european de sport, care a avut loc pe 8-9 aprilie la Bucureşti, organizat de Comisia Europeană şi sprijinit de MTS, a strâns laolaltă reprezentanţi ai mişcării sportive şi sperăm că a fost util şi că va continua şi pe viitor''.

AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Daniela Juncu)