Dezvoltarea unei reţele de cooperare şi cercetare ştiinţifică în domeniul dizabilităţii şi creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi au fost printre temele discutate la reuniunea informală a miniştrilor responsabili cu domeniul dizabilităţii din statele Uniunii Europene, informează un comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale remis vineri AGERPRES.

Reuniunea la nivel înalt a fost organizată de Ministerul pentru Afaceri Europene din Franţa în colaborare cu România, stat ce deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, şi a adunat la aceeaşi masă factorii decidenţi din statele membre (miniştri, ambasadori, Comisia Europeană şi organizaţii reprezentative) pentru a dezbate situaţia celor peste 80 de milioane de europeni cu dizabilităţi, precum şi soluţiile existente în vederea accelerării proceselor de incluziune socială, notează sursa.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Adrian Chiotan, şi consilierul ministrului Muncii, Mihai Tomescu, au participat la reuniunea informală a miniştrilor responsabili cu domeniul dizabilităţii din statele UE. "Principalele teme discutate au vizat dezvoltarea unei reţele de cooperare şi cercetare ştiinţifică în domeniul dizabilităţii, creşterea accesibilităţii persoanelor cu dizabilităţi şi dezvoltarea tehnologiilor asistive", se arată în comunicatul MMJS. În cadrul reuniunii informale de la Paris s-a semnat o declaraţie comună, asumată de ministerele de resort din UE, prin care se reafirmă angajamentul statelor membre pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, consolidarea schimburilor de informaţii în ceea ce priveşte cercetarea, strategiile şi politicile din domeniul dizabilităţii, precum şi pentru înlăturarea tuturor barierelor pe care persoanele cu dizabilităţi le întâmpină în societate.

Dincolo de asumarea politică comună, declaraţia de la Paris reprezintă şi dorinţa de intensificare a cooperării în domeniul dizabilităţii, cu scopul de a dezvolta noi oportunităţi de muncă, educaţionale şi integrare socială pentru toate persoanele cu dizabilităţi.

De asemenea, declaraţia comună de la Paris va sta la baza realizării viitoarei Strategii Europene pentru Persoanele cu Dizabilităţi (post 2020), document strategic ce va înlocui Strategia Europeană pentru persoanele cu Dizabilităţi 2010-2020.

AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)   Sursa foto: Ministerul Muncii și Justiției Sociale / Facebook