O dronă a fost doborâtă sâmbătă în spaţiul aerian al Siriei deasupra provinciei Quneitra (sud), a informat agenţia oficială de presă Sana, fără să precizeze originea dronei, relatează AFP. "Echipele specializate au demontat o dronă încărcată cu bombe cu submuniţie care a fost doborâtă deasupra Muntelui Hermon, în nordul provinciei Quneitra", a transmis Sana.

Muntele Hermon este un masiv la graniţele Libanului şi Siriei care se prelungeşte la sud în partea ocupată şi anexată de Israel a Înălţimilor Golan.

Joi, o altă dronă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană siriană în oraşul Aqraba, la sud de capitala Damasc, potrivit agenţiei oficiale, din nou fără să precizeze originea dronei.

Sana s-a limitat să sublinieze că apărarea antiaeriană a ripostat "în ultimii ani la agresiunile americane şi israeliene (...) în mai multe regiuni ale Siriei".

Purtătorul de cuvânt în arabă al armatei israeliene, Avichay Adraee, a scris pe Twitter că drona care a fost doborâtă sâmbătă nu venea din ţara sa, ci era probabil iraniană. "Sigur este că nu a fost o dronă a armatei israeliene", a menţionat el. "Avem dovada că face ce vrea Qasem Soleimani în Siria şi bineînţeles nu îi spune regimului condus de Bashar Al-Assad", a adăugat purtătorul de cuvânt, referindu-se la generalul care conduce Forţele Al-Quds, o unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Iranul şi mişcarea libaneză Hezbollah, inamici declaraţi ai Israelului, sunt angajaţi militar în Siria alături de regimul Bashar Al-Assad.

Sâmbătă, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, care a confirmat prăbuşirea dronei, nu a fost în măsură să precizeze dacă aceasta a fost doborâtă de "Hezbollahul libanez, prezent în regiunea respectivă, sau de forţele regimului" de la Damasc.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)