Statele Unite au impus joi sancţiuni economice unei reţele internaţionale formată din persoane şi din companii, acuzată că furnizează echipamente Iranului pentru programul său nuclear de îmbogăţire a uraniului, informează AFP şi dpa.

Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a precizat într-un comunicat că reţeaua formată din şapte companii cu baze în Iran, China şi Belgia, precum şi cinci cetăţeni iraniene care aveau conexiuni cu Compania iraniană de tehnologie centrifugă (TESA), intenţiona să sprijine autorităţile iraniene "să achiziţioneze echipamente nucleare vitale, care să aducă beneficii ambiţiilor malefice ale regimului" de la Teheran.

TESA joacă un rol crucial în programul de îmbogăţire nucleară a uraniului prin producerea de centrifuge destinate Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OEAI), conform sursei citate. "Guvernul american este profund îngrijorat de îmbogăţirea uraniului de către regimul iranian şi de alte atitudini provocatoare şi va continuă să îi vizeze pe toţi cei care acordă sprijin programului nuclear iranian", a mai spus Steven Mnuchin.

Companiile vizate de sancţiunile americane formează o reţea comercială şi de transport a unor produse din aluminiu necesare fabricării centrifugelor de către TESA.

Este vorba, în principal, de compania Bakhtar Raad Sepahan şi afiliaţii săi, precum şi de compania chineză Henan Jiayuan Aluminum Industry.

Conform autorităţilor americane, aceste produse nu pot fi vândute Iranului fără consimţământul Consiliului de Securitate al ONU.

Regimul de la Teheran, care continuă să nege că obiectivul său ar fi producerea bombei atomice, şi-a anunţat intenţia creşterii activităţii de îmbunătăţite a uraniului, în scopul strict civil, la aproximativ 5%, un procent departe de 90%, cât este necesar dacă s-ar avea în vedere un scop de natură militară.

AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Daniela Juncu)