Antrenorul lotului naţional feminin de tenis de masă, Viorel Filimon, a declarat, joi, pe Aeroportul Henri Coandă, că România se află printre echipele favorite la turneul de calificare de la Gondomar, Portugalia (22-26 ianuarie), dar a subliniat că acest lucru nu este suficient pentru a ajunge la Jocurile Olimpice de la Tokyo. "Ne pregătim un an pentru acest turneu de calificare, sperăm să punem totul la punct astfel încât să ne realizăm acest obiectiv.

E foarte importantă tragerea la sorţi.

Sunt 30 de echipe, dintre care 7 sunt asiatice.

Pe lângă acestea mai sunt alte 3 în componenţa cărora se află tot jucătoare foarte bune, chinezoaice.

Iar de calificat se califică doar 9.

Sperăm să avem o tragere bună la sorţi şi chiar dacă o să fie o naţională din Asia să nu fie dintre cele mai puternice.

Fetele sunt sperietoare pentru adversare, pentru că au obţinut rezultate foarte bune.

Dar după ce ai obţinut acele rezultate toată lumea vrea să vâneze sperietoarele.

Deci o mică neatenţie poate să dea peste cap toate calculele hârtiei.

Normal, suntem printre favorite, suntem acolo, dar nu e suficient.

Eu sper să obţinem această calificare la fete şi pe cât se poate şi la băieţi", a spus Filimon.

Antrenorul speră ca tenisul de masă românesc să reuşească să obţină la Tokyo prima medalie la o ediţie a Jocurilor Olimpice. "Când ne-am întors de la Rio de Janeiro acum patru ani am zis că având această echipă care ajunge la maturitate ne putem gândi la o medalie olimpică.

Eu cred că în proba pe echipe ar fi cel mai simplu, pentru că ar fi doar câte o reprezentantă din Asia care ar fi foarte bună.

Mă refer la China sau Japonia, care sunt aproape de neatins. Însă la celelalte eu spun că putem să aspirăm la o victorie.

Acum, cu 8 luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo toată lumea se gândeşte la calificare.

Sper eu că am putea să facem o impresie foarte bună dacă ne calificăm în proba pe echipe.

Dacă nu reuşim această calificare pe echipe, atunci rămân probele de dublu mixt şi probele de simplu, în care fetele, Eliza şi Dana, sunt aproape calificate.

Deci spun eu că din patru şanse, să putem să fim la una pe podium", a explicat Viorel Filimon.

Echipele de tenis de masă ale României au plecat, joi, în Portugalia, la Gondomar, acolo unde vor susţine un stagiu de pregătire între 16 şi 21 ianuarie.

Selecţionatele României vor participa ulterior, în perioada 22-26 ianuarie, la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, programat tot la Gondomar.

Primele nouă naţionale clasate se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar doi sportivi din fiecare naţională clasată în primele nouă obţine de asemenea biletele pentru proba de simplu.

AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)    Citiţi şi:   * Tenis de masă: Elizabeta Samara - Sunt optimistă, avem şanse reale să ne calificăm la Jocurile Olimpice    * Tenis de masă: Daniela Dodean - Adversarelor le e frică de noi, aşa că putem spune că avem un as în mânecă