Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Uniunea Europeană trebuie să afirme clar că se bazează pe valori precum democraţia, statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale, iar pentru promovarea acestor valori este nevoie în continuare de experţi şi de studierea Uniunii Europene, a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport Tibor Navracsics, în conferinţa '30 de ani de activităţi în programul Jean Monnet: De ce se studiază astăzi Uniunea Europeană?', organizată marţi de Comisia Europeană la Biblioteca Solvay din Bruxelles. În 1989, Comisia Europeană a lansat programul Jean Monnet, în vederea stimulării şi sprijinirii cercetării academice în domeniul studiilor de integrare europeană.

Jean Monnet a fost primul preşedinte al Înaltei Autorităţi a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) şi unul dintre fondatorii Comunităţii Europene, viitoarea Uniune Europeană.

După cum remarca Tibor Navracsics, iniţial programul s-a adresat doar reprezentanţilor mediului academic din ţările membre, dar la scurt timp i-a inclus şi pe cei din ţările candidate. În prezent, Acţiunile Jean Monnet constituie o reţea globală, ce conectează cercetători, factori de decizie şi studenţi din întreaga lume. Încurajat de rezultatele obţinute la nivel academic, executivul comunitar a propus extinderea programului Jean Monnet şi în şcoli, a adăugat reprezentantul CE.

Jacqueline Lastenouse-Bury, director onorific în Comisia Europeană şi iniţiatoarea Acţiunilor Jean Monnet în 1989, a accentuat importanţa dialogului între factorii de decizie politică şi mediul academic specializat în studierea UE. ''Avem nevoie de implicarea profesorilor universitari specializaţi în UE, pentru că ei deţin expertiza necesară.

Trebuie să le furnizăm tot sprijinul necesar, pentru ca procesul de integrare europeană să poată continua cu succes'', a spus Lastenouse-Bury. În ultimii 30 de ani, în cadrul Acţiunilor Jean Monnet aproape 5.000 de proiecte au contribuit la studiile din domeniul integrării europene care stimulează excelenţa şi cercetarea privind încurajarea dialogului şi a dezbaterii despre Europa, fiind implicaţi aproximativ 9.000 de profesori de la peste 1.000 de universităţi.

Dimensiunea internaţională a activităţilor constituie un instrument diplomatic solid, prezent în 87 de ţări, în special prin centre de excelenţă din întreaga lume.

AGERPRES/(A-editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)