S-a instalat Codul Roșu de caniculă în România! Alertă meteorologică

S-a instalat Codul Roșu de caniculă în România! Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu de caniculă pentru mai multe județe din țară. Avertizarea este valabilă joi și vineri, 30 iunie, respectiv 1 iulie. Iată cum se anunță prognoza pentru aceste zile!

Administratia Nationala de Meteorologie(ANM) un cod rosu de canicula pentru cateva judete din Romania. De asemena, meteorologii anunta ca majoritatea tarii va fi afectata de cod portocaliu sau galben de canicula. Totodata, ANM anunta si cod galben de vijelii, ploi torentiale si grindina.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 14 – 30 iunie, ora 21

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata

Zone afectate: conform textului si hartii

In cea mai mare parte a Moldovei, in nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum si local in zona Carpatilor Meridionali si Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20…30 l/mp.

AVERTIZARE METEOROLOGICA

COD GALBEN
Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie

Fenomene vizate: val de caldura si disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie

Fenomene vizate: val de caldura persistent si disconfort termic accentuat

Zone afectate: local Banat, Transilvania si Moldova

In zilele de joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de caldura va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18…22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Nota: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor inregistra pe arii restranse si in restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborate decat valorile extreme.

COD ROSU
Fenomene vizate: temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 30 iunie si 1 iulie

Zone afectate: judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud

Joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), in zonele joase din judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud se vor inregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge si depasi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa in jurul valorilor de 38…39 de grade in judetele Arad, Bihor si Satu Mare, iar in Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul noptilor temperaturile se vor mentine ridicate si doar in orele diminetilor se vor inregistra valori in general de 20…24 de grade.

Cod Roșu de Caniculă!

A fost emis cod roșu de caniculă pentru mai multe zone din țară. Se anunță temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, în intervalul 30 iunie și 1 iulie. Zonele afectate sunt: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Potrivit anunțului ANM, joi, 30 iunie și vineri, 01 iulie, în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei.

S-a instalat Codul Roșu de caniculă! Alertă meteorologică

Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

În alte zone ale țării a fost instaurat Cod Galben, respectiv Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

Cod Portocaliu de caniculă pentru 10 județe din țară

Specialiștii ANM au emis un cod portocaliu pentru 10 județe din țară, din estul, centrul și estul țării. Codul este valabil pe 30 iunie și 1 iulie. În zilele de joi, 30 iunie și vineri, 01 iulie, local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Meteorologii anunță că temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Cod Galben de caniculă pentru cea mai mare parte a țării

A fost emis și un cod galben de caniculă, tot pentru zilele de 30 iunie și 1 iulie, care vizează cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *