Vreme deosebit de rea în toată țara! Canicula și furtunile pun stăpânire pe România

Vremea este deosebit de schimbătoare în toată țara. Meteorologii ANM au emis mai multe avertismente astăzi, unele dintre ele vizând canicula, temperaturile exagerat de ridicate, în timp ce alte avertizări anunță furtuni puternice, ploi și vijelii semnificative.

Furtuni în România

Conform specialiștilor ANM, luni, între orele 12:00 – 21:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată local în zonele de munte, în vestul și nordul Munteniei, în Transilvania și sudul Banatului. Mai exact, sunt anunțate averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină, mai ales spre seară.

Toată țara este vizată de fenomene specifice instabilității atmosferice, ceea ce înseamnă că spre seară pot apărea ploi în majoritatea regiunilor.

O altă avertizare de cod portocaliu a fost emisă tot pentru ziua de luni, între orele 12:00 – 21:00. Acest avertisment este valabil pentru Oltenia, nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali. Meteorologii spun că în aceste nouă ore, cu posibilitatea de prelungire a timpului, sunt așteptate averse torențiale și pe arii restrânse vijelii (rafale de peste 65…75 km/h). Cantitățile de apă vor fi unele semnificative și vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

Cel de-al doilea Cod portocaliu vizează județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova. În aceste zona va ploua din abundență, vor fi fi vijelii puternice și vremea va fi foarte instabilă.

Caniculă în toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni și o alertă meteo de caniculă. Temperaturile extreme nu ne dau pace și se pare că astăzi, toată România se află sub avertizare de călduri insuportabile. Conform codului galben în vigoare luni și marți, se pare că valul de căldură se va menține în toate regiunile, în timp ce indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. De altfel, marți este valabil și un cod portocaliu de temperaturi caniculare, care pot ajunge chiar și la 40 de grade celsius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *